Χειµωνιάτικο µοσχάρι και πουρές από καλαµποκάλευρο

Υλικά

    1.500 γραμμ. μοσχάρι (ελιά ή χτένι σπάλας) κομμένο σε μπουκιές
    λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
    6 κ.σ. ελαιόλαδο
    2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα του
    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
    3 καρότα ψιλοκομμένα
    1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
    λίγα φύλλα δεντρολίβανου
    λίγα φύλλα φασκόμηλου
    2 δαφνόφυλλα
    2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
    2 φλ. τσαγιού ζωμός κρέατος ή νερό
    500 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
    1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
    αλάτι
    πιπέρι
    Για τον πουρέ από καλαμποκάλευρο
    1 ποτήρι νερού καλαμποκάλευρο
    4 ποτήρια ζωμός κρέατος
    1 κ.σ. βούτυρο
    αλάτι



    Εκτέλεση

Πασπαλίζουμε το κρέας με λίγο αλεύρι. Τινάζουμε τα κομμάτια, να φύγει το περιττό. Ζεσταίνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας. Όταν ροδίσει το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (2 κ.σ.) και σοτάρουμε, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι, τα σκόρδα, την καυτερή πιπεριά, τα δαφνόφυλλα, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄ ανακατεύοντας τακτικά για να μην πάρουν χρώμα. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, με ό,τι υγρά έχουν μείνει στην πιατέλα, και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μετά από 3΄-4΄ σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά να ρεντουίρει και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον ζωμό κρέατος. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το κρέας για 2 ώρες. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού. Μόλις βράσει αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, προσθέτουμε τη φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα (εκτός φωτιάς) για 10, να ενωθούν τα αρώματα. Σερβίρουμε οπωσδήποτε με πουρέ από καλαμποκάλευρο.
Για τον πουρέ από καλαμποκάλευρο: Βράζουμε τον ζωμό. Ρίχνουμε λίγο λίγο το καλαμποκάλευρο. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο.


Πηγή: argiro.gr