Χωριάτικη χορτόπιτα
Υλικά:

Για τη ζύμη

4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλιά αλάτι
1 ½ κούπα νερό

Για τη γέμιση
½ κιλό τρυφερό σπανάκι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος ψιλοκομμένα
200 γραμμάρια σέσκουλα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
200 γραμμάρια μυρώνια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
200 γραμμάρια καυκαλήθρες κομμένες σε μέτρια κομμάτια
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
½ κιλό φέτα λιωμένη με το πιρούνι
1 κουταλιά της σούπας τραχανά ξινό
½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση

Σοτάρουμε τα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα χορταρικά, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα.

Ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνουν τα χόρτα μόνο με το λάδι.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον τραχανά και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Ρίχνουμε τη φέτα και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Για τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρι.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 ίσα μέρη και ανοίγουμε τα φύλλα.
Απλώνουμε από πάνω μία νοτισμένη πετσέτα για να μη μας ξεραθούν.
Λαδώνουμε το ταψί καλά και απλώνουμε 3 φύλλα. 
Λαδώνουμε πάντα την επιφάνεια ανάμεσα στα φύλλα για να μην κολλήσουν. 
Ρίχνουμε τη μισή γέμιση. 
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε δύο από τα φύλλα για πέντε λεπτά. 
Βάζουμε από πάνω τη γέμιση. 
Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. 
Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα αφού πρώτα τα έχουμε λαδώσει για να μην κολλήσουν και γυρίζουμε τις άκρες.
Χαράζουμε την πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι και τη ραντίζουμε με νερό. 
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει. 
Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.


Πηγή: lovecooking.gr