Παστίτσιο

Υλικά:

1 κιλό κιμά
500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
5 φλιτζάνια σπιτική μπεσαμέλ
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο 
μοσχοκάρυδο
κανέλα (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
 

Εκτέλεση:  

Σωτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μην κάνει σβολάκια.
Προσθέτουμε το κονκασέ, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και την κανέλα.
Τον αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά του.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό αλ ντέντε (λίγο λιγότερο από τον χρόνο που γράφει η συσκευασία) και τα σουρώνουμε.
Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο.
Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει την μπεσαμέλ.
Σε ένα βαθύ ταψί που έχουμε βουτυρώσει ρίχνουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια στο ταψί και τα πασπαλίζουμε με το μισό τυρί.
Απλώνουμε από πάνω, ομοιόμορφα, τον κιμά, τα υπόλοιπα μακαρόνια και απλώνουμε την μπεσαμέλ. 
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ελάχιστη τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να δούμε τη μπεσαμέλ να ροδίζει. Αυτό θα πάρει περίπου μια ώρα.
Όταν βγάλουμε το παστίτσιο από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε σε τετράγωνα κομμάτια γιατί διαφορετικά θα διαλυθεί. 
Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.
 
Πηγή: lovecooking.gr