Υλικά

  • 1 πράσο κομμένο σε μπαστουνάκια (ζουλιέν)
  • 2 καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια (ζουλιέν)
  • 2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε μπαστουνάκια (ζουλιέν)
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 4 φιλέτα σολομού (250 γραμμ. το καθένα)
  • 2 κλωνάρια άνιθο
  • 2 κλωνάρια μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

1. Σε βαθύ τηγάνι στρώνουμε τα λαχανικά (πράσο, καρότα, σέλερι), τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4΄ να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε και το κρασί και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Έτσι θα έχουμε μια αρωματική βάση λαχανικών επάνω στην οποία θα ψηθεί το ψάρι.
2. Απλώνουμε επάνω στα λαχανικά τα φιλέτα του σολομού με την πέτσα προς τα κάτω, να ακουμπάει πάνω τους. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα κλωνάρια άνιθου και μαϊντανού. Ραντίζουμε με 2-3 κ.σ. νερό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το ψάρι για 8-10΄. Με μια σπάτουλα μεταφέρουμε ένα ένα φιλέτο με λαχανικά σε πιάτο.
3. Δυναμώνουμε τη φωτιά και συμπυκνώνουμε τα υγρά του τηγανιού (έχουν μείνει και υγρά από το ψάρι) για 2-3΄. Αν θέλουμε πιο παχιά σάλτσα, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο σε κομματάκια και εκτός φωτιάς ανακατεύουμε με κουτάλι, με γρήγορες κινήσεις ώστε να πυκνώσει. Τέλος προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε τα φιλέτα με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.