Υλικά για 4-5 μερίδες

  • 4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 4 ώριμες τομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 4 κουταλιές ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 1 πρέζα ψιλοκομμένο δυόσμο
  • αλατοπίπερο
  • 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
  • ελαιόλαδο
  • 400 gr περίπου χονδροτριμμένο χλωροτύρι ή μοτσαρέλα ή φέτα με 1 φλιτζάνι τυρί που λιώνει

Εκτέλεση

1. Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες, τις λαδώνουμε, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε στο φούρνο σε ταψί με λαδόκολλα, (εναλλακτικά τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να αφήσουν το περίσσευμα του λαδιού).
2. Σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτουμε τις τομάτες, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 1 τέταρτο περίπου ή μέχρι να εξατμισθούν τα πολλά υγρά.
3. Στο τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά και αποσύρουμε από την εστία.
4. Σε μικρό ταψί απλώνουμε το 1/3 της σάλτσας, φέτες μελιτζάνας, τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
5. Πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 περίπου ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα των τυριών.

ΤIP

Αν χρησιμοποιήσουμε φέτα προσέχουμε το αλάτι.