Υλικά

  • 4 κιλά μπούτι χοιρινό
  • χυμός δύο πορτοκαλιών
  • 2 πορτοκάλια σε φέτες
  • 1 ξινόμηλο σε φέτες
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό γλυκό
  • 1 φλιτζάνι κρασί άσπρο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • 10 γαρίφαλα 
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • λίγο ρίγανη 
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά πλένετε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνετε. Ανοίγετε μικρές σχισμούλες στο χοιρινό και τοποθετείτε μέσα σε αυτές μικρά κομματάκια σκόρδου. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, τα κρασιά, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τη μια σκελίδα σκόρδο, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι. Βάζετε το χοιρινό μέσα σε στη μαρινάδα, το σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Κατά διαστήματα το γυρίζετε ώστε να μαριναριστεί από όλες του τις πλευρές. Την επόμενη μέρα βάζετε το χοιρινό σε μια γάστρα ή σε ένα ταψί, το περιχύνετε με τη μαρινάδα και προσθέτετε λίγο νερό. Το σκεπάζετε με τις φέτες του πορτοκαλιού και του μήλου, καλύπτετε το σκεύος ή βάζετε πάνω από το ταψί αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε 180 ºC για περίπου 3 ½ ώρες. Κατά διαστήματα το γυρίζετε και το περιβρέχετε με το ζουμί του. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό. Προς το τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το χοιρινό να ροδίσει.