Υλικά:

  • Για 6 μερίδες
  • 400 γρ. αρνίσιος κιμάς, (ζητήστε από τον κρεοπώλη να αλέσει τον κιμά 2 φορές για να είναι πολύ λεπτοκομμένος
  • 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, κατά προτίμηση από σπάλα ή μπούτι (ζητήστε από τον κρεοπώλη να αλέσει τον κιμά 2 φορές για να είναι πολύ λεπτοκομμένος)
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, πολύ ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή, σε νιφάδες (ή καυτερό μπούκοβο)
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (ή σκόνη τσίλι) ή λιγότερη ποσότητα, αν δεν αντέχετε τα καυτερά
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ούζο
  • 1/2 φλιτζάνι (100 ml) νερό
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω πρώτα τα δύο είδη κιμά και τα ζυμώνω για 2 - 3 λεπτά με τα χέρια μου για να αναμειχθούν καλά. Στη συνέχεια προσθέτω τα κρεμμύδια, την τριμμένη φρυγανιά, τις πιπεριές Φλωρίνης, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν (ή τη σκόνη τσίλι), το κύμινο, αλάτι και το ούζο.

Όσο ζυμώνω, σταδιακά, ρίχνω το νερό και το ελαιόλαδο. Ζυμώνω σχολαστικά τα υλικά, για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα όσο το δυνατόν πιο ομοιογενές μείγμα γίνεται. Σκεπάζω το μπολ και το βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο, ώστε να αναμειχθούν καλά τα αρώματα.

Για το ψήσιμο: Βγάζω το μείγμα από το ψυγείο και το χωρίζω σε 6 μεγάλα κομμάτια. Πλάθω το καθένα σε μακρόστενο σχήμα, σαν χονδρό λουκάνικο, και το πιέζω ελαφρώς. Θα χρειαστώ 6 μακριές μεταλλικές σούβλες (θα τις βρείτε σε όλα τα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας, στα καταστήματα με εξοπλισμό σπιτιού που διαθέτουν ψησταριές και τα αξεσουάρ τους, στα μαγαζιά με είδη κάμπινγκ, αλλά ακόμη και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ). Περνάω προσεκτικά τα μακρόστενα κεμπάπ σε κάθε σούβλα.

Το ψήσιμο μπορεί να γίνει είτε στα κάρβουνα είτε στο γκριλ του φούρνου. Αν τα ψήσετε στα κάρβουνα ετοιμάζω καλά χωνεμένη θράκα (η ετοιμασία της διαρκεί περίπου 1 ώρα, ανάλογα βέβαια με την πείρα και την εμπειρία σας, το αν φυσά δυνατός αέρας κλ.π.). Μαζί με θράκα ζεσταίνω και τη σχάρα της ψησταριάς. Λαδώνω καλά την καυτή σχάρα και βάζω πάνω της τα κεμπάπ, πάνω από την έτοιμη θράκα. Τα ψήνω για 6 - 7 λεπτά από κάθε πλευρά.

Προσέχω να μην τα γυρίσω πριν ψηθούν από τη μια πλευρά, γιατί θα κολλήσουν. Για να το ελέγξω, προσπαθώ να ανασηκώσω προσεκτικά μια μεταλλική σούβλα και, αν δω ότι το κεμπάπ δεν ανασηκώνεται και κολλάει, συνεχίζω το ψήσιμο λίγο ακόμη.

Εναλλακτικά, τα ψήνω στο γκριλ του φούρνου, το οποίο έχω προθερμάνει σε δυνατή φωτιά. Βάζω τα κεμπάπ (με ή χωρίς τις σούβλες) σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ρηχό ταψί ή σε λαμαρίνα φούρνου και τα ψήνω σε ένα από τα ψηλά ράφια (όσο όμως στο ψηλότερο), για 4 - 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Τα κεμπάπ ψήνονται και στις διάφορες γκριλιέρες και μικρές ψησταριές εσωτερικού χώρου (με σχάρα ή με αντικολλητικές πλάκες) ή στην τοστιέρα, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.