Υλικά

  • 1 ολόκληρο κρεμμύδι
  • 4-5 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 500 γραμμάρια φασόλια γίγαντες
  • 3-4 κλωνάρια σέλινο

Για τη σάλτσα

  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κιλό ντομάτες φρέσκιες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 3/4 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πράσο
  • 1/2 κιλό σπανάκι
  • 1 δεματάκι σέσκουλα (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 5 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 ξερό κρεμμύδι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τους γίγαντες στο νερό και τους αφήνουμε να μουσκέψουν όλο το βράδυ.
  2. Την επόμενη μέρα ρίχνουμε το νερό, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε το σέλινο, το κρεμμύδι ολόκληρο και τους κόκκους πιπεριού και τους αφήνουμε να βράσουν αρκετά όχι όμως να λιώσουν. Όταν ψηθούν, βγάζουμε τα λαχανικά και το πιπέρι από μέσα και τους σουρώνουμε. Αν θέλουμε κρατάμε λίγο από το ζωμό. 

Για τη σάλτσα

  1. Καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλένουμε καλά 3-4 φορές. Το ψιλοκόβουμε. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το πράσο ψιλοκομμένα. Μετά προσθέτουμε την πιπεριά και τη ντομάτα. Προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε τη σάλτσα για 15-20 λεπτά.
  2. Μετά προσθέτουμε τα σέσκουλα καλά πλυμένα και ψιλοκομμένα, το μαϊντανό, τον άνηθο και την πιπεριά. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τους γίγαντες σε ένα ταψί. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε καλά.
  3. Τοποθετούμε πάνω από τους γίγαντες ροδέλες ντομάτας διάσπαρτες, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
  4. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.