Υλικά

  • 3.5 κιλά χεράκι χοιρινού χωρίς κόκαλο με την πετσούλα του.
  • Χονδρό αλάτι
  • 4 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 4 κρεμμύδια κομμένα σε τέταρτα
  • 2 λεμόνια κομμένα σε τέταρτα
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φασκόμηλο, ή θυμάρι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220ο C.
  2. Ρίχνετε άφθονο χοντρό αλάτι στην πετσούλα και το τρίβετε επάνω της. Πασαλείβετε όλο το κρέας με λάδι.
  3. Ρίχνετε λάδι στο ταψί και ακουμπάτε το χοιρινό με την πετσούλα προς τα πάνω.
  4. Το ψήνετε για 15 λεπτά στους 220ο C και έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά στους 150ο C, για 2 ώρες, χωρίς να το αλείφετε, ή το γυρίζετε.
  5. Βγάλτε το κρέας από το ταψί σε μια πιατέλα. Ρίξτε μέσα στο ταψί τα κρεμμύδια και τα λεμόνια. Δυναμώστε το φούρνο και αφήστε τα να ψηθούν για 10 λεπτά. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο χαμηλώστε πάλι τη θερμοκρασία στους 150ο C, περιχύστε τα κρεμμύδια και τα λεμόνια με το μέλι, πασπαλίστε τα με το φασκόμηλο, σπρώξτε τα στις άκρες του ταψιού και βάλτε στη μέση το κρέας.
  6. Συνεχίστε το ψήσιμο για 1 ώρα και 15 λεπτά. Κατά διαστήματα ρίξετε πάνω στα κρεμμύδια ζουμάκι από το ταψί, αλλά καθόλου πάνω στο κρέας.
  7. Μεταφέρετε το κρέας στο ξύλο κοπής, το σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 15-30 λεπτά.
  8. Μεταφέρετε τα κρεμμύδια και τα λεμόνια με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ, σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά.
  9. Ρίξτε μέσα στο ταψί με το ζουμί του χοιρινού, το κρασί. ( Εάν έχει λίπος αφαιρέστε όσο μπορείτε με ένα κουτάλι). Με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατέψτε το για να παρασύρετε και ότι κολλημένο υπάρχει, δυναμώστε το φούρνο και βράστε το μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα. Αλατοπιπερώστε το και σουρώστε το. Σερβίρετε το σε μια σαλτσιέρα.
  10. Περάστε το μαχαίρι σας κάτω και παράλληλα με την πετσούλα για να την αποκολλήσετε από το υπόλοιπο κρέας. Κόψτε τη στη μέση με ένα ψαλίδι. Κόψτε το κρέας σε φέτες.
  11. Βάλτε τις φέτες του κρέατος σε μια πιατέλα. Γαρνίρετε στο πλάι το κρέας, με τα κρεμμύδια και τα λεμόνια. Στολίστε από πάνω τις τραγανές λωρίδες της πετσούλας, ακουμπήστε δίπλα από την πιατέλα, τη σαλτσιέρα με το ζωμό, για όποιον θέλει να βάλει σαλτσούλα πάνω από το κρέας του, στο πιάτο του.