Υλικά

  • ½ κιλό κριθαράκι χοντρό
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 σπιτικό ζωμό σάλτσα για ψητά
  • 2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, τριμμένη
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  • 400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φέτα, θρυματισμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, χοντροκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνω μια κατσαρόλα χωρίς να προσθέσω ελαιόλαδο και ρίχνω τον κιμά. Αρχίζω να τον καβουρδίζω μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα και να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Μόλις καβουρδιστεί καλά προσθέτω τον ζωμό και ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσει μέσα στον κιμά.
  2. Προσθέτω τα καρότα και την πιπεριά και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Ρίχνω το σκόρδο, την κανέλα, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σβήνω με το κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω το ελαιόλαδο και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Αφήνω το φαγητό να βράσει για 5 λεπτά.
  3. Σε μια κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό βράζω το κριθαράκι για 5 λεπτά. Παίρνω με τρυπητή κουτάλα το κριθαράκι και το ρίχνω στην κατσαρόλα με το μίγμα του κιμά. Προσθέτω μισό φλιτζάνι νερό και αδειάζω το μίγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή σε 6 ατομικά.
  4. Σκορπάω τη φέτα και το κεφαλοτύρι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά μέχρι να κάνει κρούστα.