Κοτόπουλο με μπάμιες λιαστές

Κοτόπουλο με μπάμιες λιαστές

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κοτόπουλο
  • 1 κιλό μπάμιες φρέσκιες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1/2 κούπα κρασί λευκό ή 1/3 κούπας σόγια σως
  • 500 γρ φρέσκιες τομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1 κοκκινη πιπεριά σε ροδέλες
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για το τέλος

Εκτέλεση

  1. Πλύντε πρώτα τις μπάμιες, στεγνώστε, αφαιρέστε το καπάκι κωνικά -με προσοχή να μην τις τρυπήσετε (δεν πειράζει κι αν τρυπήσετε μερικές, θα στεγνώσουν). Το καπάκι συνήθως είναι σκληρό, γι’αυτό το αφαιρούμε. Απλώστε σε λαμαρίνα, ραντίστε με ξύδι και αλάτι χοντρό, ανακατέψτε και αφήστε στον ήλιο για 6 ώρες να στεγνώσουν, σκεπασμένες με ένα τούλι.
  2. Τινάξτε τις απλά, μην τις ξεπλύνετε με νερό και σωτάρετέ τις σε δόσεις με λίγο ελαιόλαδο. Χρησιμοποίησα ένα μεγάλο γουόκ αυτή τη φορά, για να έχουν το χώρο τους, με σκοπό να το βάλω στο
  3. φούρνο σαν γάστρα. Είναι βαρύ από κεραμικό και ατσάλι και διαπίστωσα τελικά πως μπορώ άνετα να μαγειρέψω σ’αυτό φαγητά που θέλουν σιγανό ψήσιμο για αρκετή ώρα, πάνω στο μάτι.
  4. Αφήστε τις σωταρισμένες μπάμιες στην άκρη και ασχοληθείτε με το κοτόπουλο. Πλύντε και αφαιρέστε την πέτσα του, κόψτε σε κομμάτια, σωτάρετέ τα στο υπόλοιπο λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι σε κυβάκια και αφήστε μέχρι να “γυαλίσει”. Σβήστε με το κρασί ή την σώγια σως (δίνει πιο σκούρο χρώμα και πολύ ωραία γεύση στο κοτόπουλο). Προσθέστε την πιπεριά και λίγη από την τομάτα. Σκεπάστε και αφήστε να ψηθεί 30 λεπτά.
  5. Ανοίξτε το καπάκι και προσθέστε τις μπάμιες πάνω από το κοτόπουλο χωρίς να ανακατέψετε. Προσθέστε την υπόλοιπη τομάτα. Ρίξτε λίγη ζάχαρη και πιπέρι. Ξύδι και αλάτι έχει ήδη το φαγητό. Σκεπάστε και συνεχίστε το ψήσιμο στο 1, για άλλη μία ώρα. Θα έχει μελώσει, χωρίς να λυώσει.
  6. Σερβίρετε με φρέσκο μαϊντανό, τυρί φέτα και τραγανό ψωμί.

Πηγή: tastefull.wordpress.com

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο