Μελιτζάνες τιμπάλ

Μελιτζάνες τιμπάλ

Υλικά

  • 6-7 μεγάλες μελιτζάνες (μακρόστενες)
  • Ελαιόλαδο (για τηγάνισμα)

Για το ρύζι

  • 400 γρ. ρύζι περίπου (ανάλογα με τη φόρμα)
  • 1½ χοντροκομ. ξερό κρεμμύδι
  • Ελαιόλαδο για σοτάρισμα
  • 2 ποτήρια νερό χυμός ντομάτας
  • 2-3 ψιλοκομ. κολοκυθάκια
  • 1 ψιλοκομ. φινόκιο 
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • Αλάτι, φρεσκοτριμ. πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις τεμαχίζουμε σε λεπτές φετούλες, κατά μήκος. Έπειτα, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι. Όταν στεγνώσουν από τα υγρά τους, τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό, τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Μόλις ετοιμαστούν τις αφήνουμε να στραγγίξουν από το λάδι τους, σε χαρτοπετσέτες.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε ελαιόλαδο. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το φινόκιο, τα αφήνουμε έως ότου φύγουν τα πολλά υγρά και όταν μείνει το λάδι ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύοντας καλά. Όταν απορροφηθεί και το ελαιόλαδο σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα νεροπότηρα με το ντοματοχυμό. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε το πιλάφι, με σκεπασμένη κατσαρόλα, ώσπου το ρύζι να απορροφήσει τη σάλτσα και να μείνει μια σχετικά σφιχτή γέμιση.
  3. Σε στρογγυλή μεταλλική φόρμα (ή του κέικ), σκεπάζουμε το εσωτερικό της με τις φέτες μελιτζάνας, ενώ στα πλαϊνά, τις τοποθετούμε κάθετα, με τις κορυφές τους να εξέχουν από τη φόρμα. Έπειτα, αδειάζουμε τη γέμιση με το πιλάφι, πιέζουμε με μια σπάτουλα ώστε να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο και γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες από τις μελιτζάνες που εξέχουν. Τέλος, σκεπάζουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το τιμπάλ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 30 με 35 περίπου λεπτά. Όταν ετοιμαστεί, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και -γυρνώντας ανάποδα τη φόρμα- ξεφορμάρουμε προσεκτικά.

Πηγή: kourdistoportocali.com

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο