Μπριάμ με καραμελωμένα κρεμμύδια, θυμάρι και γραβιέρα

Μπριάμ με καραμελωμένα κρεμμύδια, θυμάρι και γραβιέρα

Απογειώνουμε το κλασικό μπριάμ με τη νοστιμιά του καραμελωμένου κρεμμυδιού και την υπέροχη ευωδιά του θυμαριού και, για περισσότερο «σώμα» και γεύση, προσθέτουμε μια καλή κρητική γραβιέρα. Το μπριάμ, αλλιώς!

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το μπριάμ: 

  • 1¼ φλιτζ. τσαγιού τριμμένη πικάντικη γραβιέρα (π.χ. Κρήτης)
  • 700 γρ. ώριμες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 600 γρ. κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι (ή ίση ποσότητα σε ξερό, καλά τριμμένο)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καραμελωμένα κρεμμύδια:

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω τα κρεμμύδια. Τα σοτάρω για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν καλά, να καραμελώσουν. Αν δω ότι ροδίζουν αρκετά γρήγορα, χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύω πιο συχνά.
  2. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω λίγο πιπέρι.

Μπριάμ:

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Απλώνω ομοιόμορφα τα καραμελωμένα κρεμμύδια στον πάτο ενός μέτριου πυρίμαχου σκεύους και τα πασπαλίζω με 1 κουτ. σούπας από την τριμμένη γραβιέρα.
  2. Απλώνω τις φέτες ντομάτας σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζω ελαφρώς. Τις αφήνω κατά μέρος για 15 λεπτά, μέχρι να αποβάλλουν τα περισσότερα υγρά τους, τα οποία πετάω. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τις φέτες κολοκυθών, 1½ κουτ. σούπας από το λάδι, το μισό θυμάρι και λίγο αλάτι. Ανακατεύω καλά.
  3. Φυλάω κατά μέρος τη μισή από την τριμμένη γραβιέρα για να την σκορπίσω στο τέλος στο φαγητό. Μέσα στο ταψί, επάνω στο στρώμα κρεμμυδιών, απλώνω εναλλάξ τις φέτες ντομάτας και κολοκυθιών, σε στρώσεις, με τρόπο ώστε να μισοσκεπάζουν η μία φέτα την άλλη. Πασπαλίζω κάθε στρώση με την τριμμένη γραβιέρα. Αλατοπιπερώνω και ραντίζω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  4. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά το υπόλοιπο θυμάρι και το τριμμένο τυρί που άφησα κατά μέρος και πασπαλίζω την επιφάνεια του μπριάμ. Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω το μπριάμ για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
  5. Το αφήνω να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρω. Συνοδεύω με κομμάτια γραβιέρας Κρήτης (ή φέτα).

Πηγή: dinanikolaou.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο