Αλμυρό γαλακτομπούρεκο

Αλμυρό γαλακτομπούρεκο

Υλικά (Για 4 άτομα)

  • ½ κιλό φύλλα χωριάτικο  αγοραστό ή δικό μας
  • 100 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 ml γάλα
  • 1 ζωμό λαχανικών “Σπιτικός”
  • ¾ του φλιτζανιού ζεστό νερό
  • 200 γρ. κασέρι
  • 150 γρ. απάκι Κρήτης ή ζαμπόν
  • 2 ντομάτες σε φετουλες λεπτές
  • αλάτι, (προαιρετικά αν χρειαστεί)
  • πιπέρι
  • 2 αβγά
  • 1 κλωναράκι Λεμονοθύμαρο ή θυμάρι
  • 3 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη  ή ελαιόλαδο
  • Ελαιόλαδο

Υλικά για Σος

  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι μαζί με μερικά φυλλαράκια λεμονοθύμαρου. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα, ¾ του φλιτζανιού ζεστό νερό και τον σπιτικό ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε για να διαλυθεί.
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα ρίχνουμε αργά αργά το σιμιγδάλι μας ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αβγοδάρτη μέχρι να αρχίσει να δένει η κρέμα.
  3. Μόλις σφίξει αρκετά κατεβάζουμε από τη φωτιά. Πρέπει να ¨στέκεται¨ η κρέμα μας.
  4. Σπάμε δυο αβγά σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στο μείγμα της κρέμας ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν τα αβγά από τη θερμοκρασία.
  5. Τρίβουμε το κασέρι και το προσθέτουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε.
  6. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο για να μη χαλάσει τα φύλλα κρούστας.
  7. Απλώνουμε στον πάγκο δυο φύλλα κρούστας το ένα πάνω από το άλλο και αλείφουμε τις γωνίες με μαργαρίνη - Αν ανοίξουμε δικό μας φύλλο το βάζουμε μονό.
  8. Βάζουμε 3-4 κουταλιές γέμιση στο 1/3 του φύλλου κάθετα.
  9. Κόβουμε το απάκι σε πολύ λεπτές φετούλες και το ακουμπάμε πάνω από την κρέμα.
  10. Βάζουμε τη ντομάτα που έχουμε κόψει επίσης σε φετούλες από πάνω από το απάκι.
  11. Πασπαλίζουμε με φυλλαράκια θυμάρι και προσεκτικά τυλίγουμε σε φλογέρα, βάζοντας αν χρειαστεί έξτρα μαργαρίνη ή ελαιόλαδο για να κολλήσουν οι γωνίες.
  12. Επαναλαμβάνουμε για να φτιάξουμε σε φλογέρες και την υπόλοιπη γέμιση. Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε και να τις βάλουμε στην κατάψυξη για όταν τις χρειαστούμε ή στο ψυγείο για 1-2 μέρες.
  13. Πριν το τηγάνισμα ραντίζουμε με λίγο νερό τις φλογερίτσες γιατί γίνεται το φύλλο κρούστας πιο τραγανό.
  14. Τηγανίζουμε τις φλογερίτσες σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Θέλουν μόνο 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να βγάλουν τα πολλά λάδια. (Εναλλακτικά μπορούμε να τα ψήσουμε αλείφοντας εξωτερικά και εσωτερικά με λίγη μαργαρίνη ή λάδι, στους 180 βαθμούς για 45λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το φύλλο).

Εκτέλεση για τη σος

Ετοιμάζουμε τη σος βάζοντας σε ένα μπολάκι γιαούρτι, λίγη πάπρικα, χυμό μισού λεμονιού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε για να γίνει μια αραιή σαλτσούλα.

Σερβίρουμε τις φλογερίτσες κομμένες στη μέση με λίγη σος και διακοσμούμε με φυλλαράκια δυόσμου και λίγη πάπρικα.

Τρώγετε υπέροχα σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Πηγή: spoon-stories.com

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο