Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες

Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες

Υλικά

1 καρέ μπριζόλας 1.300 - 1.400 γρ. χωρίς κόκκαλο περασμένο σε δίχτυ

1 κιλό πατάτες κυδωνάτες

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

αλάτι και πιπέρι

1 κουτ. γλυκού ξερό φασκόμηλο, τριμμένο (αν δεν σας αρέσει, χρησιμοποιήστε δεντρολίβανο)

1 γεμάτη κουτ. σούπας κόλιανδρος, κοπανισμένος σε σκόνη

3-4 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες (ή όσο σκόρδο θέλετε)

1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι

4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι

1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C (στον αέρα προτιμότερο). Ανακατεύουμε το φασκόμηλο (ή το δεντρολίβανο) με τον κόλιανδρο και το σκόρδο (αν το βάλουμε). Αλείφουμε το κρέας με λίγο από το μετρημένο λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα μπαχαρικών-σκόρδου. Το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί και ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι νερό και το κρασί, για να μην κολλήσει το κρέας και συγχρόνως να το διαπεράσει η μυρωδιά του κρασιού. Το βάζουμε να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά. Παρακολουθούμε το ψήσιμο και αν σκουραίνει πολύ το χρώμα του, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ειδικό για ψήσιμο.

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες  και τις  αλατοπιπερώνουμε, και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών προσθέτοντας  το υπόλοιπο λάδι. Τις  ανακατεύουμε καλά και, όταν περάσουν τα 20  λεπτά του ψησίματος, τραβάμε το ταψί και τις  τακτοποιούμε γύρω-γύρω από το κρέας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 55-65  λεπτά ακόμα. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος σωθούν τα υγρά στο ταψί και κινδυνεύσουν να κολλήσουν τα υλικά, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και σείουμε το ταψί.

Λίγο πριν ξεφουρνίσουμε το φαγητό, ραντίζουμε τόσο το κρέας όσο και τις πατάτες  με το βαλσαμικό ξίδι. Ξεφουρνίζουμε το ψητό, αφαιρούμε το διχτάκι, και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ωραίες, λεπτές φέτες. Συνοδεύουμε το κρέας με τις πατάτες και τα κρεμμύδια.

Πηγή: eviotopoi.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο