Παραδοσιακοί γίγαντες φούρνου

Παραδοσιακοί γίγαντες φούρνου

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 1 πακέτο (500 γρ.) φασόλια γίγαντες
  • 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 2 αλεσμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πάστα ντομάτας (σε περίπτωση που οι ντομάτες είναι εκτός εποχής)
  • 1 πιπεριά, κομμένη στα τέσσερα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Μουσκεύω από το βράδυ τα φασόλια γίγαντες.

Τα πρωί βράζω τους γίγαντες σε καθαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Δεν προσθέτω απολύτως τίποτα, όπως π.χ. αλάτι ή χυμό ντομάτας, διότι θα επιβραδυνθεί ο χρόνος ψησίματος τους.

Μετά από 1,5 ώρα περίπου, οι γίγαντες είναι έτοιμοι. Οι γίγαντες πρέπει να είναι ψημένοι αλλά όχι λιωμένοι (θα πρέπει δηλαδή, το κάθε φασόλι να έχει παραμείνει ολόκληρο). Τους στραγγίζω και τους τοποθετώ στο pyrex με την ντομάτα, την πάστα ντομάτας, το κρεμμύδι, την πιπεριά, την μισή ποσότητα άνηθου (την άλλη μισή την φυλάω για το τέλος),  το αλατοπίπερο, την ζάχαρη και το ελαιόλαδο. 

Τοποθετώ στον φούρνο για περίπου 60’ περίπου, ωσότου το φαγητό πιεί τα περίσσια υγρά του. Όταν πια οι γίγαντες είναι έτοιμοι, χωρίς πολλά ζουμιά δηλαδή, προσθέτω και τον υπόλοιπο άνηθο και φουρνίζω στο γκριλ για 30’ προκειμένου να ροδίσουν από πάνω, δίχως όμως να στεγνώσουν. Αν παρ’ όλα αυτά οι γίγαντες χάσουν το ζουμί τους, μπορώ να προσθέσω, (ακόμα κι αργότερα που θα έχουν κρυώσει!), λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα. Αυτό το μυστικό δίνει, ανά πάσα στιγμή, λύση στην (οποιαδήποτε) παχύρευστη ή λιγοστή σάλτσα.

Σερβίρω τα φασόλια γίγαντες χλιαρά από τον φούρνο μόλις λίγο κρυώσουν ή δροσερά σαν σαλάτα από το ψυγείο την επομένη.

Πηγή: dailycious.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο