Τυρόπιτα σαν σουφλέ


Υλικά για 6-7 άτομα

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.)
  • 200 γρ. τυρί emmental τριμμένο
  • 200 γρ. τυρί gouda τριμμένο
  • 200 γρ. φέτα (ξαρμυρισμένη για 2-3 ώρες στο νερό)
  • 1 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο (γεμάτο ως επάνω)
  • 700 ml φρέσκο γάλα (ολόπαχο κι όχι ελαφρύ!)
  • 5 αυγά
  • 1 pyrex παραλληλόγραμμο
     

Εκτέλεση  

Στρώνω το πρώτο φύλλο στο pyrex, διπλό, και το αλείφω με αρκετό λάδι τόσο όσο να καλύψει όλη του την επιφάνεια. Προσέχω όμως να μην το παρακάνω με το λάδι (το ένα γεμάτο φλιτζάνι του καφέ είναι αρκετό για όλη την τυρόπιτα), διότι η τυρόπιτα έχει ούτως ή άλλως αρκετά λιπαρά χάρη στα τυριά. Επαναλαμβάνω μέχρι να τελειώσουν τα πρώτα μισά φύλλα του πακέτου (δηλ. 5-6 φύλλα).

Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα τυριά μαζί (πατάω την φέτα με το πιρούνι για να λιώσει) και στην συνέχεια τα ρίχνω στο pyrex πάνω από το τελευταίο φύλλο της πρώτης δόσης (το οποίο σημειωτέον δεν χρειάζεται λάδι).

Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα κι αυτά με το λάδι μέχρι να τελειώσουν. Μόλις τοποθετήσω και το τελευταίο φύλλο (το οποίο επίσης δεν χρειάζεται λάδωμα) χαράσσω την τυρόπιτα με το μαχαίρι σε (περίπου 18) φέτες.

Χτυπάω με την ράβδο του multi τα αυγά με το φρέσκο γάλα και ρίχνω το μείγμα πάνω από την τυρόπιτα ώστε να βραχούν όλα τα φύλλα ομοιόμορφα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C (πάνω κάτω αντίσταση) για τα πρώτα 5’ και μετά κατεβάζω στους 190°C για άλλα 55’ (συνολικός χρόνος ψησίματος 60’ τουλάχιστον!). Στόχος είναι η τυρόπιτα μετά το τέλος του ψησίματος της να μην έχει υγρά. Αν, κατά το ψήσιμο, δω ότι η τυρόπιτα παίρνει πολύ χρώμα, τότε τοποθετώ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω στην επιφάνεια για προστασία.

Η τυρόπιτα είναι προτιμότερο να μην φαγωθεί αμέσως αλλά μετά από 45-60’ που θα έχει κρυώσει λίγο και δεν θα διαλύεται κατά το σερβίρισμα.

Πηγή: dailycious.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο