Μακαρόνια φούρνου ογκρατέν


Υλικά

  • πακέτο ταλιατέλες (500 γρ.), 
  • 200 γρ. τριμμένα γλυκά τυριά (όπως gouda, emmental, edam, σκληρή μοτσαρέλα κ.α.),
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο σε μικρά κομματάκια, 
  • 2 δόσεις ψευτομπεσαμέλ (μία για μέσα και μία πάνω στα μακαρόνια),
  • ½ ποτήρι φρέσκο γάλα, 
  • τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο τυρί (πάνω από την κρούστα),
  • ένα πυρίμαχο σκεύος (το δικό μου είναι δώρο της φίλης μου της Λίνας!).  

Εκτέλεση

Βράζω τα μακαρόνια 2’ λιγότερο από όσο χρειάζονται (διότι θα απορροφήσουν κι άλλα υγρά αργότερα μέσα στο φούρνο). Τα στραγγίζω και τα τοποθετώ μέσα στο pyrex μαζί με το βούτυρο. 

Ρίχνω αλάτι και πιπέρι στα μακαρόνια, ρίχνω τα τριμμένα τυριά από πάνω κι ανακατεύω. Προσθέτω και την μισή ψευτομπεσαμέλ, αραιωμένη με το ½ποτήρι γάλα για να μην είναι πολύ σφιχτή κι ανακατεύω ελαφρά ώστε να πάει παντού.

Στο τέλος ρίχνω την υπόλοιπη (μη αραιωμένη) ψευτομπεσαμέλ από πάνω και πασπαλίζω με λίγη τριμμένη παρμεζάνα.

Τοποθετώ στον φούρνο στους 190°C (πάνω κάτω αντίσταση) για 60’ ή μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα. Προσέχω όμως να μην το παραψήσω γιατί θα στεγνώσει και βεβαίως θα ξεραθεί.

Το μακαρόνι gratin είναι έτοιμο!

Πηγή: www.dailycious.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο