Λαζάνια με σπανάκι


Τα λαζάνια οι περισσότεροι θα τα γνωρίζετε. Είναι αυτά τα ιταλικά ζυμαρικά, που θυμίζουν λεπτά φύλλα και μπορεί εκτός από κίτρινο, να έχουν πράσινο ή ροζ χρώμα, ανάλογα με τη γεύση που έχουν. H πιο συνηθισμένη συνταγή είναι τα λαζάνια στο φούρνο με κιμά, για την Ελλάδα, ή με σάλτσα μπολωνέζ (Bolognese) όπως ορίζει η αυθεντική συνταγή. Σήμερα εμείς θα σας τα παρουσιάσουμε σε μια άλλη τους εκδοχή. Ακολουθούν τα λαζάνια με σπανάκι στο φούρνο.   

Υλικά (για 8 άτομα)

  • 30 φύλλα λαζάνια
  • 800 γρ. φρέσκο  σπανάκι
  • 700 γρ. ντομάτες  (αποφλοιωμένες)
  • 1 λίτρο μπεσαμέλ
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 4 καρότα 
  • ½ ποτηράκι ελαιόλαδο
  • 1 κσ. βούτυρο
  • 200 γρ. μυζήθρα
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 φύλλα φρέσκο βασιλικό
  • αλάτι
  • πιπέρι

για τη μπεσαμέλ

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • ½ κγ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα και τα περνάμε από το μπλέντερ. Στη συνέχεια τα τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο.

Περνάμε από το μπλέντερ τις αποφλοιωμένες ντομάτες  και τις προσθέτουμε, στα καλά τσιγαρισμένα λαχανικά, μαζί με τα φύλλα βασιλικού, το αλάτι και το πιπέρι. Αφαιρούμε τη σάλτσα από τη φωτιά, όταν έχει χυλώσει.

Βράζουμε για πολύ λίγο  το σπανάκι  σε αλατισμένο νερό (αφού πρώτα το έχουμε πλύνει πολύ καλά με άφθονο νερό).

Σουρώνουμε και σοτάρουμε το βρασμένο σπανάκι  σε ένα τηγάνι με το βούτυρο, προσθέτουμε τη μυζήθρα και ανακατεύουμε καλά.

Για την μπεσαμέλ: Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο , προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα,  μικρή ποσότητα τη φορά και ανακατεύουμε. Αφού τελειώσουμε με το γάλα  ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.  Αφαιρούμε  από τη φωτιά όταν η μπεσαμέλ  έχει πάρει τη μορφή κρέμας.

Σε ένα ταψί  δημιουργούμε στρώσεις  με τα  υλικά μας, ακολουθώντας την εξής σειρά, σάλτσα ντομάτας - λαζάνια – σπανάκι - τριμμένη παρμεζάνα – μπεσαμέλ. Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Καλύπτουμε το τελευταίο στρώμα από  λαζάνια με μπεσαμέλ και μπόλικη παρμεζάνα.

Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους  180 C  για 30 λεπτά.

Πηγή: foodzine.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο