Νουά με σάλτσα λαχανικών


Υλικά (για 8-10 άτομα)

  • νουά βάρους 1,5-1,8 του κιλού,
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τεμαχισμένο,
  • ½ κόκκινη, ½ πορτοκαλί και ½ κίτρινη πιπεριά,
  • 2 πράσα καθαρισμένα και τεμαχισμένα,
  • 3 μεγάλα καθαρισμένα καρότα,
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί,
  • αλάτι, πιπέρι,
  • 3 δαφνόφυλλα,
  • 5 κόκκους μπαχάρι,
  • 2/3 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα (ναι, αυτό το τσιγαρίζω!),
  • αλεύρι για το αλεύρωμα,
  • μια μεγάλη ευρύχωρη κατσαρόλα.

Εκτέλεση

Σκουπίζω το κρέας με απορροφητικό χαρτί για να μην έχει υγρά και στην συνέχεια το αλευρώνω απ’ όλες τις πλευρές.

Αφού έχω ζεστάνει καλά το λάδι μέσα στην κατσαρόλα τοποθετώ το νουά και το αφήνω να ροδίσει σταδιακά από όλες τις πλευρές σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν το κρέας έχει πάρει χρώμα (μετά από 20’), προσθέτω το κρασί και το αφήνω να κοχλάσει για 3-4’.

Στην συνέχεια προσθέτω τα κομμένα λαχανικά, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια και το αλατοπίπερο κλείνω το καπάκι, περιμένω να πάρει βράση και στην συνέχεια χαμηλώνω την ένταση κι αφήνω να σιγοψηθεί για 3 ώρες. Το κρέας στο τέλος του χρόνου πρέπει να είναι τρυφερό και ζουμερό. Σε αντίθετη περίπτωση αν παραψηθεί θα έχει στεγνώσει και θα είναι σκληρό. Δεν προσθέτω κανένα άλλο υγρό αφού το κρέας θα αφήσει τα υγρά του, κοινώς «θα βράσει στο ζουμί του»! 

Όταν πια θα είναι έτοιμο το κρέας το αφήνω να κρυώσει για να μπορέσω να το κόψω σε φέτες. Το νουά όταν είναι ζεστό διαλύεται κατά το κόψιμο, οπότε είναι προτιμότερο να το αφήσω ίσως κι όλο το βράδυ μέσα στην κατσαρόλα και να το κόψω την επομένη. Φροντίζω οι φέτες να είναι λεπτοκομμένες. 

Προτού αλέσω τα λαχανικά για την σάλτσα, αφαιρώ τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια, ψαρεύοντας τα… Προτιμότερο βέβαια, να μπουν όλα μαζί σε ένα διχτάκι για να μην σκορπίσουν στην κατσαρόλα, πράγμα που εγώ όμως δεν έχω!

Επιστρέφω τις φέτες του νουά στην κατσαρόλα και μέσα στην σάλτσα και ζεσταίνω το φαγητό πριν το σερβίρω. Σερβίρω με ταλιατέλες ή με ρύζι basmati και με άφθονη σάλτσα λαχανικών.

 

Πηγή: dailycious.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο