Το καλύτερο κοτόπουλο Tikka Masala


Υλικά

  • 2  μικρά κοτόπουλα κομμένα σε κομμάτια και χωρίς  πέτσα
  • 3 κουταλιές της σούπας τριμμένο  κύμινο
  • 3 κουταλιές της σούπας  τριμμένη πάπρικα
  • 2 κουταλιές της σούπας  τριμμένους  σπόρους κόλιανδρου
  • 2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 12 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο στις μεσαίες τρύπες ενός τρίφτη
  • 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​τζίντζερ, τριμμένο στις μεσαίες τρύπες ενός τρίφτη
  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι
  • 3/4 φλιτζανιού φρέσκο ​​χυμό
  • Αλάτι
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1  κονσέρβα πουρέ ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένα φύλλα κόλιανδρου  με τα κοτσάνια
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Παίρνουμε  τα κομμάτια του κοτόπουλου που τους έχουμε αφαιρέσει την πέτσα και με ένα μαχαίρι τους κάνουμε κατά διαστήματα βαθιές τομές  και τα τοποθετούμε σε ταψί.

Ανακατεύουμε καλά σε ένα μικρό  μπολ την πάπρικα, το καγιέν, τον  κόλιανδρο  και τον κουρκουμά. Κρατάμε 3 κουταλιές από το μείγμα μπαχαρικών στην άκρη. Προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα τις 8 λυόμενες σκελίδες σκόρδου, 2 κουταλιές  τριμμένο τζίντζερ, το γιαούρτι, ½  φλιτζανιού  χυμό λεμονιού, αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε  να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε  την μαρινάδα στο ταψί με το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια ώστε να πάει η μαρινάδα παντού. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 4 περίπου ώρες  για να τραβήξει  το  κοτόπουλο  την μαρινάδα.

Σε μια κατσαρόλα  λιώνουμε το βούτυρο  με μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο τριμμένο σκόρδο, τα κρεμμύδια και το υπόλοιπο  τζίντζερ. Μαγειρεύουμε για μερικά  λεπτά μέχρι το κρεμμύδι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύουμε  για 30 δευτερόλεπτα για να βγάλουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους. Κατόπιν προσθέτουμε την ντομάτα και τον μισό κόλιανδρο και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 15 περίπου λεπτά. Με  ένα μπλέντερ χειρός ή επιτραπέζιο  πολτοποιούμε την σάλτσα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το υπόλοιπο  λεμόνι, αλάτι, την ανακατεύουμε  και  την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους  200  βαθμούς  .Παίρνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου τα στραγγίζουμε από την πολύ μαρινάδα και τα ψήνουμε  στην σχάρα του φούρνου ,αφού  έχουμε βάλει από κάτω ένα ταψί με στρωμένο αλουμινόχαρτο, για 8-10 λεπτά (το κοτόπουλο δεν είναι εντελώς ψημένο). Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν  για 10 λεπτά και κατόπιν με ένα κοφτερό μαχαίρι  τα ξεκοκαλίζουμε  σε μέγεθος μπουκιάς.

Προσθέτουμε τις μπουκιές του κοτόπουλου στην κατσαρόλα με την σάλτσα και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συχνά για να μην μας κολλήσει, για περίπου 10 λεπτά μέχρι το κοτόπουλο να έχει μαγειρευτή . Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο κόλιανδρο και σερβίρουμε με ρύζι ή αραβικές πίτες.

Πηγή: seriouseats.com

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο