Χριστουγεννιάτικη Σούπα!


Τη συγκεκριμένη σούπα την φτιάχνουν παραδοσιακά ανήμερα τα Χριστούγεννα! Σας την προτείνω για κύριο γεύμα -καθώς συνοδεύεται από ποικιλία βραστών κρεάτων- το μεσημέρι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, μετά από καλό ξενύχτι ή νηστεία.

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 κιλό Μοσχάρι χτένι ή σπάλα κομμένο σε μεγάλες μερίδες
  • 700 γρ. Αρνί χεράκι
  • 1/2 κιλό Χοιρινό πλάτη χωρίς κόκαλο και δέρμα (όχι μπούτι!)
  • 1 στήθος και 1 μπούτι Γαλοπούλας ή 1/2 χωριάτικος Κόκορας
  • 1 χούφτα χοντρό Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 Αυγά
  • 4 Λεμόνια χυμός
  • Ρύζι για σούπα 3/4 φλιτζανάκι καφέ για κάθε μερίδα

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας. Σε μεγάλη χύτρα τοποθετούμε το κρέας και προσθέτουμε νερό έως ότου σκεπάσει το κρέας. Ρίχνουμε το αλάτι. Μόλις ζεσταθεί το νερό ξαφρίζουμε καλά. Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 45 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι και βράζουμε για άλλα 30-45 λεπτά έως ότου το κρέας να μαλακώσει πολύ και ο ζωμός της σούπας να ασπρίσει. Αφαιρούμε το κρέας από τη σούπα προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και το τοποθετούμε στην πιατέλα που θα το σερβίρουμε. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σκεπάζουμε την πιατέλα με προσοχή με αλουμινόχαρτο προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία του κρέατος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και θερμομονωτικό σκεύος απλά να είστε προσεκτικοί με την έξτρα μετακίνηση.

Περνάμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι και καθαρίζουμε το σκεύος. Ρίχνουμε πάλι το ζωμό και τον αφήνουμε να βράσει. Ταυτόχρονα βάζουμε στο βραστήρα νερό να βράσει. Ρίχνουμε το ρύζι στη σούπα και το αφήνουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά. Αν χρειάζεται να αραιώσουμε τη σούπα της προσθέτουμε βραστό νερό. Αυγολέμονο : Όταν το ρύζι έχει πια βράσει χτυπάμε τα 2 ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. 11. Προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά μια κουτάλα ζωμού ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά άλλες 4 κουτάλες ζωμού και στο τέλος ρίχνουμε το μίγμα στη σούπα. Ανακατεύουμε τη σούπα και τη σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα.

Στολίζουμε την πιατέλα με τα κρέατα με φέτες λεμονιού κομμένες στη μέση. Συνοδεύουμε με γραβιέρα, χωριάτικο ψωμί, πράσινη σαλάτα και βαρελίσιο λευκό κρασί ή κόκκινο ξυνόμαυρο.

tips: 1. Μπορούμε να ολοκληρώσουμε τα βήματα 1 έως 5 νωρίς το πρωί και 1 1/2 ώρα πριν το τραπέζι να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα βήματα. 2. Το κρέας και η σούπα ζεσταίνονται θαυμάσια την επόμενη μέρα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Πηγή: demideli.com

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο