Τάρτα με κιμά, πορτοκάλι και κόλιανδρο


Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 350 γρ. κιμά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια
  • ½ κ.γ  κόλιανδρο τριμμένο (όχι φρέσκο, το μπαχαρικό)
  • 1/3 κ.γ. κανέλλα τριμμένη
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού τυρί γκούντα τριμμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ. τριμμένο έξτρα τυρί (γκούντα ή παρμεζάνα) για το πασπάλισμα στο τέλος
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα και σοτάρετε τον κιμά, ξεσβολιάζοντάς τον, και ρίχνετε τα κρεμμύδια. Όταν «μαραθούν» και τα κρεμμύδια, ρίχνετε τον κόλιανδρο, την κανέλλα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά και σβήνετε με τον χυμό πορτοκαλιού. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για ~30’ ή μέχρι να πιεί όλο τον χυμό. Αφήνετε λίγο να κρυώσει.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. Λαδώνετε μια φόρμα για τάρτες και απλώνετε το φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και τρυπώντας το με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια.
Στην κατσαρόλα με τον κιμά ρίχνετε το γάλα, το τυρί και το 1 αυγό και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα, γυρίζετε τις περισσευούμενες άκρες του φύλλου προς τα μέσα μέχρι το σημείο που αρχίζει η γέμιση και αλείφετε με το 2ο αυγό το φύλλο γύρω-γύρω. 

Πασπαλίζετε με το έξτρα τυρί σε όλη την τάρτα και ψήνετε αρχικά στο χαμηλό ράφι του φούρνου για ~30’ για να ψηθεί από κάτω το φύλλο και μετά ανεβάζετε στο μεσαίο για άλλα 15-20’ περίπου μέχρι να ροδίσει και η επιφάνεια. Συνολικά, 45-50’ ψήσιμο.
 

Tips: Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα «παπαριάσει» η σφολιάτα από την γέμιση, μπορείτε να την αλείψετε με ασπράδι αυγού πριν βάλετε την γέμιση. Δεν χρειάζεται προ-ψήσιμο της σφολιάτας χωρίς τη γέμιση, καθώς η τάρτα θέλει ψήσιμο πάνω από μισή ώρα συνολικά και προλαβαίνει να ψηθεί καλά από κάτω και το φύλλο, εφόσον το βάλετε χαμηλά στον φούρνο αρχικά.

Πηγή: wonderfoodland.com

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο