Αρνάκι ή κατσικάκι στη γάστρα με πατάτες


Υλικά

  •  1 μπουτάκι μεγάλο ή 2 μικρά (2 κιλά)
  • 2 λεμόνια
  • ρίγανη ξερή
  • 5-6 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγους κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα τέσσερα
  • 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • μαύρο πιπέρι σε σκόνη
  • 1-2 κ.σ. μουστάρδας
  • αλάτι
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το κρέας, το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά. Κόβουμε τα λεμόνια στη μέση και τα τρίβουμε πάνω στο κρέας. Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχισμές σε διάφορα σημεία. Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ λίγη ρίγανη, κόκκους μαύρου πιπεριού, τα σκόρδα και λίγο αλάτι και έπειτα βάζουμε το μείγμα μέσα στις σχισμές που ετοιμάσαμε.

Σε ένα άλλο μπολ ετοιμάζουμε ένα μείγμα με το λάδι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και τη σκόνη μαύρου πιπεριού και αλείφουμε με αυτό το κρέας. Τοποθετούμε το μπούτι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το θυμάρι και τις φλούδες λεμονιού, το κλείνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα. Πριν ψήσουμε το κρέας, φροντίζουμε να το έχουμε εκτός ψυγείου για 1 ώρα περίπου ώστε να έχει θερμοκρασία δωματίου.

Το βάζουμε στη σχάρα της γάστρας και ρίχνουμε και ένα ποτήρι νερό. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 25 λεπτά. Έπειτα, χαμηλώνουμε στους 175 βαθμούς και ψήνουμε για 2 ώρες. Δε χρειάζεται να το ξεσκεπάσουμε καθώς κοκκινίζει και σκεπασμένο. Αν όμως διαπιστώσουμε ότι δεν έχει κοκκινίσει το ανοίγουμε 30 λεπτά προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Αυτό εξαρτάται καθαρά από την ποιότητα της γάστρας που διαθέτουμε.

Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγες πατάτες χοντροκομμένες ή σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες...στο φούρνο!

Πηγή: thegastrin.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο