Μακαρούνες από την Κάσο

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

600 ml νερό

1 κούπα νισεστέ

Χοντρό αλάτι

3 με γάλα κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλα καρέ

70 ml ελαιόλαδο

5-6 κουταλιές της σούπας (τριμμένο με το χέρι) λευκό υποκατάστατο τυριού

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις μακαρούνες

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και σχηματίζουμε μία λακκούβα. Ρίχνουμε το νερό και με μαλακές κινήσεις παίρνουμε από τα πλάγια το αλεύρι και το ρίχνουμε στο νερό. Μόλις απορροφηθεί το νερό ζυμώνουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Πασπαλίζουμε με νισεστέ τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε ένα φύλο από τη ζύμη μας. Είτε κόβουμε με μαχαίρι λωρίδες από το φύλο είτε κόβουμε μεγαλύτερα κομμάτια και τα τυλίγουμε γύρω από ένα ξύλινο σουβλάκι (αφού πρώτα το έχουμε βρέξει καλά με κρύο νερό), σχηματίζοντας μακαρόνια με τρύπα. Αφαιρούμε το ξυλάκι και κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια σχηματίζοντας τις μακαρούνες. Σε βραστό νερό με μπόλικο αλάτι, ρίχνουμε τις μακαρούνες και περιμένουμε να ανέβουν στην επιφάνεια. Στραγγίζουμε τις μακαρούνες.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε τις μακαρούνες και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστές και πασπαλίζουμε με το υποκατάστατο λευκού τυριού.