Τηγανίτες με ρικότα, σάλτσα ντομάτας και κολοκυθοσαλάτα

Τηγανίτες με ρικότα, σάλτσα ντομάτας και κολοκυθοσαλάτα

Υλικά

Για τη σάλτσα

  • 25 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 4 φιλέτα αντζούγιας (προαιρετικά)
  • 1 αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 700 γρ. ντομάτα πασάτα
  • 8 μαύρες ελιές (με το κουκούτσι)
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο βασιλικό

Για τις τηγανίτες

  • 1 μεγάλο αβγό
  • 400 γρ. ρικότα
  • 1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο, για ξύσμα
  • 1 λεμόνι
  • 40 γρ. τυρί παρμεζάνα
  • 1 γεμάτη κουταλιά αλεύρι
  • ελαιόλαδο
  • ξύδι βαλσάμικο

Για τη σαλάτα

  • 400 γρ. σφιχτά πράσινα κολοκυθάκια
  • 1 κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπεριά
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα μανιτάρια σε κούπα και τα καλύπτουμε με βραστό νερό. 

Σπάζουμε το αβγό σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε το τυρί ρικότα. Τρίβουμε μέσα το 1/4 του μοσχοκάρυδου, καθώς και το ξύσμα λεμονιού και την παρμεζάνα.Προσθέτουμε το αλεύρι και τα χτυπάμε όλα μαζί.

Βάζουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο στο τηγάνι και χρησιμοποιώντας κουτάλι της σούπας, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι 8 μεγάλες κουταλιές από το μείγμα και τις γυρνάμε προσεκτικά μόλις πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Βάζουμε τις αντζούγιες (αν χρησιμοποιήσουμε) και 1 κουταλιά ελαιόλαδο στην αντικολλητική κατσαρόλα. Προσθέτουμε την καυτερή πιπερίτσα, θρυμματισμένη, και το αξεφλούδιστο σκόρδο, λιωμένο στον πολτοποιειτή.

Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε επίσης στην αντικολλητική κατσαρόλα, μαζί με τη μισή ποσότητα του νερού στο οποίο μούλιασαν. Προσθέτουμε την ντομάτα πασάτα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση. Συνθλίβουμε τις ελιές, πετώντας τα κουκούτσια, και τις προσθέτουμε, καθώς και τα περισσότερα φυλλαράκια βασιλικού (αφού κρατήσουμε λίγα στην άκρη)Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο μίξερ ή στον τρίφτη. 

Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε 1 πρέζα αλατοπίπερο, το χυμό του ξυσμένου λεμονιού, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, την καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη, και τα φυλλαράκια δυόσμου.Τα ανακατεύουμε όλα μαζί.

Τοποθετούμε τις τηγανίτες πάνω από τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια βασιλικού που κρατήσαμε προηγουμένως. 

Ραντίζουμε με βαλσάμικο ξύδι και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.

Πηγή: lovecooking.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο