Πουρές πατάτας με κιμά στον φούρνο ογκρατέν

Πουρές πατάτας με κιμά στον φούρνο ογκρατέν

Υλικά για τον κιμά

  • 1,5 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
  • 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο,
  • 4 μεγάλες ντομάτες αλεσμένες,
  • 2 κ. σ. πάστα ντομάτας,
  • 1 κ.γ. κανέλα,
  • ½ κ. γλ. αλεσμένο γαρύφαλλο,
  • 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο,
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Υλικά για τον πουρέ

  • 1,5 – 2 κιλά πλυμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες,
  • 2/3 φλ. ζεστό γάλα πλήρες,
  • 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο,
  • αλάτι κι άσπρο πιπέρι,
  • ½ κ. γλ. μοσχοκάρυδο,
  • 6 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα (για την κρούστα).

Ο κιμάς θα πρέπει να είναι ίσης ποσότητας με τον πουρέ.

Εκτέλεση

Ετοιμάζω πρώτα τον κιμά, αχνίζοντας με λίγο νερό το κρεμμύδι με το σκόρδο ολόκληρο και στην συνέχεια προσθέτω τον κιμά να ψηθεί και να πιεί τα υγρά του. Αφού στεγνώσει ο κιμάς αφαιρώ τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και προσθέτω το αλατοπίπερο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις αλεσμένες ντομάτες και την πάστα. Βράζω μέχρι να δέσει η κόκκινη σάλτσα και στο τέλος ρίχνω και το ελαιόλαδο να πάρει 1-2 βράσεις. Αφήνω τον κιμά στην άκρη να κρυώσει.

Φτιάχνω και τον πουρέ πατάτας, βράζοντας τις ξεφλουδισμένες πατάτες σε λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμες, προσθέτω αρκετό αλάτι, λίγο άσπρο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το ζεστό γάλα. Πατάω τις πατάτες (με ή χωρίς το ειδικό εργαλείο) να γίνει ο πουρές και προσθέτω το βούτυρο ανακατεύοντας να πάει παντού. Δοκιμάζω να δω αν μου κάνει η γεύση και προσθέτω ότι χρειάζεται. Την ρευστότητα του πουρέ μπορεί να την προσαρμόσει ο καθένας στα γούστα του με περισσότερο ή όχι γάλα. Αφήνω στην άκρη τον πουρέ να κρυώσει ελαφρά.

Παίρνω ένα μέτριο pyrex και ξεκινάω το στρώσιμο από τον κιμά που τοποθετείται στην βάση του σκεύους. Στην συνέχεια απλώνω ομοιόμορφα τον πουρέ πάνω από τον κιμά και στο τέλος ρίχνω και την παρμεζάνα για να σχηματισθεί η τραγανή κρούστα.


Φουρνίζω στους 190°C (στην αντίσταση) για 45’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει από πάνω κι αφήνω για 15’ να «ξεκουραστεί» προτού σερβίρω. Κόβω σε φέτες και σερβίρω καλύτερα με μια σπάτουλα.

Πηγή: dailycious.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο