Ψητή πατατοσαλάτα με τραγανό μπέικον και μια παγωμένη μπύρα

Ψητή πατατοσαλάτα με τραγανό μπέικον και μια παγωμένη μπύρα

Συνήθως την πατατοσαλάτα την έχουμε συνηθίσει να είναι μια κρύα παρασκευή. Εάν την κάνουμε ζεστή με κρεμμύδια καραμελωμένα, μπέικον τραγανιστό, από πάνω μια ωραία βινεγκρέτ μηλόξιδου και συνοδεύσουμε με μια καταπαγωμένη μπύρα, το όλο σκηνικό απογειώνετε!!!!   

Υλικά

  • 1 ½ κιλό  πατάτες baby, κομμένες στα 2 ή στα 4 ανάλογα το μέγεθός τους   
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο, συν λίγο ακόμα  για το ταψί 
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ¼  κ.γ. μαύρο πιπέρι 
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες 
  • 1 κ.σ. ζάχαρη 
  • 6  φέτες  καπνιστό μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια 
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα ταψί στρώνουμε χαρτί φούρνου.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις πατάτες με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το τριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Επάνω στο χαρτί φούρνου ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε τις πατάτες. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσουν και γίνουν τραγανές.

Ενώ οι πατάτες ψήνονται ξεκινάμε να καραμελώσουμε τα κρεμμύδια και να κάνουμε τραγανιστό το μπέικον.

Σε ένα  μεσαίο αντικολλητικό τηγάνι  σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας του  ελαιολάδου. Όταν ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε  τις φέτες του κόκκινου κρεμμυδιού, την κουταλιά της ζάχαρης και ανακατεύουμε μαγειρεύοντας για 12-14 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν και μαλακώσουν. Προσθέτουμε την πρέζα το αλάτι και ανακατεύουμε καλά ώστε το αλάτι να ενσωματωθεί. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και κρατάμε το παρασκεύασμα ζεστό γιατί θα το χρειαστούμε άμεσα.   

Στη συνέχεια, σε ένα μεσαίο ​​αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το μπέικον και το μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει και γίνει τραγανιστό. Το αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και το ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει. Κρατάμε 3 κουταλιές από το ζεστό λίπος που έχει το τηγάνι γιατί θα το χρειασθούμε για την βινεγκρέ που κάνουμε μετά.   

Μόλις ψηθούν οι πατάτες τις βγάζουμε από το φούρνο και μέχρι να κρυώσουν λίγο ετοιμάζουμε την παρακάτω βινεγκρέτ:

Υλικά

  • 3 κ.σ. μηλόξυδο 
  • 2 κ.γ. ζάχαρη 
  • ½ κ.γ. μουστάρδα Dijon 
  • ¼ κ.γ. ιταλικό καρύκευμα(μείγμα αρωματικών, υπάρχει στα s.m.) 
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι 
  • ¼ κ.γ. αλάτι 
  • 3 κ.σ. διατηρούνται ζεστά σταλάγματα μπέικον 
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

 -Σε ένα μικρό μπολ ομογενοποιούμε  μαζί όλα τα υλικά αρχίζοντας με το μηλόξυδο και καταλήγοντας στο αλάτι. Κατόπιν συνεχίζοντας να ανακατεύουμε προσθέτουμε το λίπος από το  μπέικον, και στη συνέχεια το ελαιόλαδο.

Σύνθεση

Βάζουμε σε ένα ευρύχωρο μπωλ τις ζεστές πατάτες, το καραμελωμένο κρεμμύδι, το τραγανό μπέικον, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά, με μαλακές κινήσεις, ώστε η βινεγκρέτ ντρεσάρει καλά την σαλάτα μας.

Σερβίρουμε άμεσα για να μην μας κρυώσει βγάζοντας τις μπύρες από την κατάψυξη που τις βάλαμε για να είναι real ice-cold!!!!!

Επιμέλεια: Παύλος Φάκαλος 

photo:thecozyapron

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο