Πατατόπιτα με μπέικον και κρεμμύδια

Πατατόπιτα με μπέικον και κρεμμύδια

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας (500 γρ.) 
  • 1 αβγό χτυπημένο (για άλειμμα) 
  • 2 πατάτες 
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 4 φέτες μπέικον κομμένο σε κομματάκια 
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
  • 200 γρ. κασέρι ή άλλο κίτρινο τυρί (τριμμένο) 
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος 
  • Πιπέρι 
  • Αλάτι

 Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν (15'-20'). Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και όταν κρυώσουν λίγο τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σοτάρουμε το μπέικον ελαφρά για 1'-2' σε ένα τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα.Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε κατά διαστήματα για 3'-4' μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. 

Κόβουμε τη ζύμη στα δύο και τοποθετούμε το ένα κομμάτι σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Αλείφουμε ελαφρά τις άκρες με τα χτυπημένα αβγά. Απλώνουμε τις ροδέλες από τις πατάτες σε μία στρώση πάνω από τη ζύμη και αφήνουμε γύρω γύρω 2,5 εκατοστά. Μετά ρίχνουμε από πάνω το μπέικον και τα κρεμμύδια και λίγο αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε με το τυρί και ραντίζουμε με την κρέμα γάλακτος. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι ζύμης και γυρνάμε προς τα πάνω τις άκρες για να ενωθούν. Τη χαράζουμε με ένα μαχαίρι ή την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πηρούνι.

Αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα από αβγό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 10'. Στη συνέχεια, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 C και ψήνουμε για άλλα 25'-30' λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.

 Μικρά μυστικά 

Μπορούμε αντί για κρέμα γάλακτος να ρίξουμε γάλα ή λίγο λιωμένο βούτυρο. Μπορούμε από πάνω να πασπαλίσουμε και σουσάμι. Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε 2 φύλλα σφολιάτας και διπλασιάζοντας τα υλικά κάνουμε μεγαλύτερη πίτα.

Πηγή: syntagesmefantasia

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο