Ένα παραδοσιακό φαγητό για του Ευαγγελισμού

Υλικά   

1.200γρ. ακαθάριστες  πατάτες
Ζωμός σουρωμένος από 1 φύλλο βακαλάο παστό (περίπου 2 ποτήρια του νερού ζωμό ή όσο πάρει για να μην γίνει αραιή) 
½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο 
Χυμός ενός λεμονιού (ή ανάλογα με την επιθυμητή οξύτητα) 
Λιωμένο σκόρδο –6 σκελίδες (ή ανάλογα με το πόσο θέλουμε να «ακούγεται» το σκόρδο) 
Αλάτι  

Εκτέλεση 

Μία μέρα πριν μουσκεύουμε τον ξερό βακαλάο, αλλάζοντας περιοδικά το νερό, μέχρι 8 φορές, για να ξαρμυρίσει (κατά προτίμηση στο ψυγείο). Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία, σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, αφού τις πλύνουμε καλά, για περίπου 40 λεπτά μέχρι να τρυπιόνται εύκολα με το πιρούνι. Στη συνέχεια τις βγάζουμε από το ζεστό νερό για να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις κρατάμε στο χέρι μας. Τις ξεφλουδίζουμε (όχι όλες μαζί, αλλά όσες θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά για το χτύπημα) και τις ρίχνουμε στην καυκιά (πέτρινο σκεύος που υπήρχε στο κάθε σπίτι, γνωστό και ως γουδί). 

Αρχίζουμε να χτυπάμε τις ζεστές πατάτες με το ξύλινο γουδοχέρι στην αρχή για να λιώσουν και συνεχίζουμε μέχρι να αποκτήσουν μια αξώδη υφή (να κορδίσουν). Τοποθετούμε τη χτυπημένη πατάτα σε ένα μπολ, ραντίζοντάς τη με λίγο ελαιόλαδο για να μην ξεραθεί και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες. Αφού τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία, γυρίζουμε όλο το υλικό αυτό πάλι στην καυκιά για να την αναλιγώσουμε. Το αναλίγωμα γίνεται σιγά-σιγά προσθέτοντας ζουμί από το βακαλάο και λάδι, τόσο όσο να αποκτήσει μια ρευστότητα που εύκολα με το πιρούνι να μπορούμε να σηκώσουμε υλικό χωρίς να στραγγίζει. Στο τέλος προσθέτουμε σιγά-σιγά χυμό λεμονιού, αλάτι και λιωμένο σκόρδο, δοκιμάζοντας προκειμένου να φτάσουμε στην ένταση που ο καθένας επιθυμεί. 

Ο βραστός βακαλάος ή θα τοποθετηθεί σαν βάση στο κάθε πιάτο και θα επικαλυφθεί με την αλιάδα, ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο, ή θα γίνει κροκέτες βακαλάου.

Το όνομα αλιάδα προέρχεται από το ιταλικό «aglio» (σκόρδο) και είναι επτανησιακής προέλευσης.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ:

Την αλιάδα μπορούμε να την φτιάξουμε και στο μίξερ, χτυπώντας την πατάτα ζεστή με πολύ λίγο ελαιόλαδο (ώστε να μπορεί να γυρίσει να μίξερ), συγκεντρώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη χτυπημένη πατάτα και την αναλιγώνουμε όπως περιγράφουμε παραπάνω.

Μερίδες: 6

Π. Φάκαλος