Τα τραγανά,τρυφερά και νόστιμα κουλουράκια της Ρίτσας

Τα τραγανά,τρυφερά και νόστιμα κουλουράκια της Ρίτσας

Υλικά

(40 – 50 τεμ)

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα και 1/3 (συνολικά) λευκό κρασί - ελαιόλαδο, (μισό-μισό περίπου)
  • 1 κτγ αλάτι
  • 1 κτΣ ζάχαρη

Για το σιρόπι

  • 1 ποτήρι νερό
  • 4 κτΣ ζάχαρη

Για την επικάλυψη

  • Σουσάμι
  • μαυροκούκι
  • Χοντρό αλάτι
  • ηλιόσπορο κλπ

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ τα υγρά, τη ζάχαρη και το αλάτι.Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ένα μαλακό τρυφερό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά.

Βράζουμε το «σιρόπι» μας για 2-3 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.Γεμίζουμε ένα  φαρδύ μπολ με τα σουσάμια και τα υπόλοιπα υλικά της επικάλυψης
Στρώνουμε σε δυο ταψιά, λαδόκολλαΠροθερμαίνουμε το φούρνο με αέρα στους 180 – 200 οC
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και κόβουμε κομμάτια σε μέγεθος μικρού καρυδιού. Πλάθουμε λεπτό κορδόνι και στη συνέχεια του δίνουμε το επιθυμητό σχήμα.
Τα βουτάμε στο σιρόπι και στη συνέχεια στο μπολ με τα υλικά της επικάλυψης και από τις δύο πλευρές. Τα αραδιάζουμε στα ταψιά πάνω στη λαδόκολλα
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και δοκιμάζουμε

Tips

Οι αναλογίες λαδιού – κρασιού μπορεί να είναι διαφορετικές :

Περισσότερο λάδι – λιγότερο κρασί, περισσότερο τρυφερά!

Περισσότερο κρασί – λιγότερο λάδι, περισσότερο τραγανά!!

Ο χρόνος και η θερμοκρασία ψησίματος ποικίλουν ανάλογα με τη «δύναμη» του φούρνου

Μερικοί κόκκοι από χοντρό αλάτι στην επικάλυψη τα κάνει περισσότερο πικάντικα

Το αλεύρι μπορεί να είναι και μείγμα «για όλες τις χρήσεις»  με καλαμποκάλευρο ή ολικής ή σικάλεως ή....

Πειραματιστείτε ελεύθερα.

Πηγή: oinomagirion

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο