Πασχαλινό τσουρέκι

Πασχαλινό τσουρέκι

Υλικά

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ 2 κιλά για τσουρέκι
  • Μαγιά νωπή 200 γρ
  • Νερό 1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό
  • Ζάχαρη 3 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού
  • Αυγά 10 σε θερμοκρασία δωματίου
  • Αυγό 1 μόνο τον κρόκο του
  • Γάλα 1 φλυτζάνι του τσαγιού καυτό
  • Αμύγδαλα φιλέ 100 γρ
  • Βούτυρο αγελάδος 2 φλυτζάνια του τσαγιού λιωμένο και ζεστό
  • Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Μαχλέπι τριμμένο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Κακουλέ 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Μαστίχα τριμμένη 1 πρέζα
  • Λεμόνι 2 κουταλιές της σούπας μόνο το ξύσμα του (εναλλακτικά)
  • Πορτοκάλι 2 κουταλιές της σούπας μόνο το ξύσμα του (εναλλακτικά)
  • Σπορέλαιο 2 κουταλιές της σούπας

Εκτέλεση

Διαλύουμεε την μαγιά σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και λίγη ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι για να γίνει ένας πηχτός χυλός. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για να δέσουν και τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε την ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, την μαστίχα, το κακουλέ και το σπορέλαιο, ρίχνουμε το καυτό γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά και τον χυλό της μαγιάς και τα ανακατεύουμε όλα καλά με τα χέρια μας. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο λίγο και το δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Με την χούφτα μας παίρνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω στην ζύμη, διπλώνουμε πολλές φορές χωρίς να ζυμώσουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο. Δεν απορροφάται εντελώς το βούτυρο, δεν παιδεύουμε πολύ την ζύμη, πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες. Ένα μυστικό για να καταλάβουμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη είναι όταν την πιέσουμε με το δάκτυλο μας να μείνει το αποτύπωμα μας.

Δεν ξαναζυμώνουμε την ζύμη, την χωρίζουμε σε κομμάτια και την πλέκουμε πλεξίδες ή ότι άλλο σχήμα επιθυμούμε. Τα κομμάτια που φτιάξαμε τα τοποθετούμε σε ταψιά που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί αλειμμένο με λίγο βούτυρο, τα αφήνουμε να ξεκουραστούν και να διπλασιαστούν για περίπου 30 λεπτά. Τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού που τον έχουμε αραιώσει σε λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά, δεν πρέπει να παραψηθούν. Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν. Μπορούμε εναλλακτικά να τα περιχύσουμε με γλάσο σοκολάτας.

* Για όποιον δεν επιθυμεί την τριμμένη μαστίχα χρησιμοποιούμε τις 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι.

* Για να γίνουν αφράτα τα τσουρέκια υπάρχουν 2 μυστικά:

Ρίχνουμε το βούτυρο στο τέλος
Όχι πολύ ζύμωμα

Πηγή: chefoulis

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο