Σπανακόπιτα με παρμεζάνα

Σπανακόπιτα με παρμεζάνα

  Υλικά 

για ένα μεσαίο ταψί του φούρνου

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 600 γραμ καλοπλυμένο σπανάκι
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 αβγά
  • 2 φλιτζ τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • ½ κιλό παρμεζάνα τριμμένη
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζετε το σπανάκι μέσα σε μια λεκανίτσα. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια με το χέρι. Το αλατίζετε και αρχίζετε να το πιέζετε με το χέρι σας να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του. Το τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνετε να στραγγίξει καλά.

Ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνετε μέσα στο σπανάκι. Ρίχνετε και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να περιμένει.Σε ένα άλλο μπολ κτυπάτε τα 3 αβγά μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το κτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Αδειάζετε τη παρμεζάνα στο μίγμα και ανακατεύετε δυνατά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Ρίχνετε μέσα το μίγμα με το στυμένο σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, μπόλικο πιπέρι και τον άνηθο και ανακατεύετε.

Λαδώνετε ένα ταψί του φούρνου και στρώνετε 4 φύλλα λαδώνοντάς τα καλά ένα – ένα με μπόλικο λάδι. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης και στρώνετε από πάνω άλλα 4 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Χαράζετε τη πίτα με ένα μαχαίρι φτάνοντάς το μέχρι τον πάτο.

Αδειάζετε στα κοψίματα ένα κουταλάκι του γλυκού αρκετές κουταλιές λάδι και ψήνετε στο φούρνο στους 180ο για περίπου 45-60 λεπτά και μέχρι τα φύλλα να γίνουν τραγανιστά πάνω και κάτω.

Αφήνετε την πίτα να χλιαρέψει, την κόβετε σε κομμάτια και την σερβίρετε στο τραπέζι.

Πηγή: eliasmamalakis

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο