Κατσικάκι κρασάτο στο φούρνο με ρύζι

Κατσικάκι κρασάτο στο φούρνο με ρύζι

Υλικά

  • 1 κατσικίσια σπάλα περίπου 1½ κιλό σπασμένη σε μπουκιές
  • 3 φλιτζάνια ρύζι αμερικάνικου τύπου
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1½ φλιτζάνι τομάτα κονκασέ (κονσέρβα)
  • 1 μεγάλη τομάτα κομμένη σε ροδέλες
  • 1 κομμάτι ξύλο κανέλα
  • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
  • 2 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένες
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε το κατσικάκι και το τοποθετείτε σε φαρδύ σκεύος φούρνου με καπάκι. Το αλατοπιπερώνετε, το περιχύνετε με το ελαιόλαδο, με το μισό βούτυρο και με το κρασί. Σκεπάζετε και τοποθετείτε στον φούρνο. Ψήνετε αρχικά στους 200οC για 20 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 με 40 λεπτά.

Ωστόσο, καθαρίζετε το ρύζι και το βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 8 λεπτά. Το βγάζετε, το σουρώνετε και το ξεπλένετε με κρύο νερό. Όταν το κρέας είναι σχεδόν ψημένο, ξεσκεπάζετε το σκεύος, προσθέτετε το σκόρδο, τη φλούδα του πορτοκαλιού, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι και την τομάτα κονκασέ. Αν χρειαστεί προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό. Το αφήνετε να βράσει ξανά σκεπασμένο στον φούρνο για 20 λεπτά.

Ρίχνετε γύρω-γύρω από το αρνί το ρύζι, ανακατεύετε με μια κουτάλα, σκεπάζετε με τις φέτες τομάτας και ακουμπάτε από πάνω μικρούς κύβους από το υπόλοιπο βούτυρο. Σκεπάζετε και σιγοψήνετε για 15 λεπτά ακόμα, πάντα με κλειστό το καπάκι. Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε πολύ ζεστό.

TIP Το φαγητό αυτό είναι παραδοσιακό της περιοχής των Σερρών που πολύ συχνά φτιάχνεται και με φέτες από μοσχάρι. Με το κατσικάκι γίνεται ακόμα πιο νόστιμο και ζουμερό. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και κομμάτια από κεφαλοτύρι στην τελευταία φάση μαζί με τις φέτες τομάτας.

Πηγή: ab

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο