Γιουβέτσι με κριθαράκι, κιμά και γραβιέρα στο φούρνο

Γιουβέτσι με κριθαράκι, κιμά και γραβιέρα στο φούρνο

Υλικά

  • 1/2 κιλό κιμά
  • μισή κούπα λάδι
  • μερικά μανιτάρια ψιλοκομμένα (προαιρ,)
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλ/νο
  • 2 σκ σκόρδο στην πρέσα
  • μισή κούπα κρασί
  • 1 κουτί κονκασέ πολτοποιημένο στο μούλτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • 1 κανέλα ξύλο
  • ελάχιστο μπαχάρι
  • 1 /2 κιλό κριθαράκι χοντρό
  • 2 κούπες τυρί τριμμένο όπως παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα
  • αλάτι πιπέρι
  • μισό λίτρο γάλα
  • 3 κ.σ. κορν φλάου
  • 2 αυγά (προαιρ,)
  • λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Βράζουμε το κριθαράκι όχι τελείως , να "κρατάει", σουρώνουμε, ρίχνουμε λίγο βούτυρο ή λάδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε μισή κούπα τυρί τριμμένο και το αφήνουμε να περιμένει.

Σωτάρω στο λάδι ή βούτυρο αρχικά τα μανιτάρια, το κρεμμύδι με το σκόρδο να μαλακώσουν και ρίχνω τον κιμά και με τη βοήθεια του σύρματος " σπάζω " τον κιμά και τον σοτάρω για λίγη ώρα. Σβήνω με το κρασί και μετά από 2-3 λεπτά προσθέτω την ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα, μπαχάρι, αλάτι , πιπέρι, πάπρικα και αφήνω να βράσει προσθέτοντας και λίγο ζεστό νερό για 10 λεπτά σκεπασμένος και σε μέτρια θερμοκρασία.

Φτιάχνουμε την κρέμα τυριού βάζοντας στην κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί, αφού κρατήσουμε λίγο για να ανακατέψουμε το κορν φλάου. Όταν το γάλα ζεσταθεί , ρίχνουμε το μείγμα με το κορν φλάου και ανακατεύουμε ζωηρά να μη μας κολλήσει. Προσθέτω λίγη ζάχαρη, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήνω να πήξει. Αν μας γίνει η κρέμα αραιή, τότε ανακατεύουμε λίγο κορν φλάου σε 2-3 κ.σ. γάλα ή νερό και το προσθέτουμε στην κρέμα μας πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά και δούμε ότι ειναι αραιή, ανακατεύουμε ξανά μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, αν βάλουμε, και ανακατεύουμε ζωηρά. Ρίχνουμε και τη μια κούπα τυριού μέσα.

Λαδώνω ένα μέτριο πυρέξ και ρίχνω το κριθαράκι με τον κιμά, ανακατεύω καλά και ισιώνω την επιφάνεια, ρίχνω μισή κούπα τυρί, την κρέμα και τέλος λίγο τυρί και λίγο βούτυρο.
Ψήνω αρχικά στους 220ο για 15 λεπτά και μετά στους 200ο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνω να κρυώσει 10 λεπτά και σερβίρω.

Πηγή: mageirikesdiadromes

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο