Πένες στο φούρνο με άσπρη σάλτσα

Πένες στο φούρνο με άσπρη σάλτσα

Συνταγή τύπου “ψευτοπαστίτσιο“. Μακαρόνι με τρύπα ναι αλλά κοντό, σάλτσα ντομάτας και λαχανικών αντί για κιμά και μπεσαμέλ απουσία αυγού. Σίγουρα λοιπόν ψευτο… Πιο ευέλικτο όμως, αφού αντί κιμά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι λαχανικά έχουμε στο ψυγείο για να τα παντρέψουμε με λίγη σάλτσα ντομάτας ίσα να μην στεγνώσουν τα μακαρόνια κατά το ψήσιμο στο φούρνο. Η διαδικασία αν και εξακολουθεί να είναι επίπονη (πάλι 3 απαιτούμενα σκεύη), είναι λίγο πιο απλοποιημένη και το αποτέλεσμα ελαφρύτερο και εξίσου γευστικό.  Το μακαρόνι εξακολουθεί να χρειάζεται τρύπα για να εισχωρήσει η σάλτσα, άρα προτιμούμε πένες, ριγκατόνι κτλ.

Υλικά

  • 250 γρ. πένες
  • 1 ντομάτα κομμένη καρέ
  • 1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λωρίδες

Για την κρέμα

  • 1 κ.σ. βούτυρο (περίπου 30 γρ.)
  • ½ φλ. αλεύρι (περίπου 50 γρ.)
  • 350 ml φρέσκο γάλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πένες και τις κρατάμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά. Προσθέτουμε τη ντομάτα και ψήνουμε μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα (10-15′). Αλατοπιπερώνουμε.Ρίχνουμε μέσα και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε ώστε να πάρουν όλη τη γεύση από τη σάλτσα.

Σε ένα τηγάνι φτιάχνουμε την κρέμα, όπως κάνουμε τη μπεσαμέλ. Δηλαδή, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρευστη κρέμα, χωρίς κόμπους. (Αν το αλεύρι είναι πολύ, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο για να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός).

Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με την αύξηση της θερμοκρασίας θα αρχίσει να δένει.Αποσύρουμε από τη φωτιά για να έχουμε καλύτερο έλεγχο (μην πήξει παραπάνω) και ξαναβάζουμε. Πρέπει να είναι σχετικά παχύρευστη. Με γάλα αραιώνουμε και πάνω στη φωτιά πήζουμε. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο γάλα αν θέλουμε, ώστε να μην είναι έντονη η γεύση από το αλεύρι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Σε πήλινο σκεύος ή πυρέξ ρίχνουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και από πάνω την άσπρη κρέμα.
Ψήνουμε στο φούρνο, στους 180°C για 30-40′ περίπου.

Tips

Μπορείτε να πασπαλίσετε με τριμμένη φρυγανιά πριν το ψήσετε. Θα κάνει καλύτερη κρούστα, μιας και δεν κοκκινίζει η επιφάνεια, λόγω απουσίας αυγού στη σάλτσα.
Μπορείτε να προσθέσετε κιμά και να κάνετε ένα “σχεδόν” παστίτσιο.

Πηγή: gourmelia

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο