Ογκρατέν με πατάτες, ζαμπόν και κρεμμυδάκι

Ογκρατέν με πατάτες, ζαμπόν και  κρεμμυδάκι

Υλικά

2 κιλά πατάτες βρασμένες, κομμένες σε ροδέλες
1 ½ κιλό κρεμμύδια μέτρια βρασμένα, κομμένα σε ροδέλες
400γρ. ζαμπόν κομμένο σε λωρίδες
2 + 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο τυρί για το σκεύος

Για την επικάλυψη

1 ½ φλιτζάνι τυριά τριμμένα Entremont (Emmental-Gouda)
1 ½ φλιτζάνι γάλα
2 αβγά χτυπημένα
Πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε και καθαρίζετε τις πατάτες. Τις κόβετε σε ροδέλες και τις στραγγίζετε. Κάνετε το ίδιο και για τα κρεμμύδια. Ζεσταίνετε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και σοτάρετε λίγες – λίγες τις ροδέλες πατάτας και κρεμμυδιών. Αναμειγνύετε τα υλικά της επικάλυψης. Πασπαλίζετε με τυρί το σκεύος και στρώνετε μέσα μια σειρά πατάτες. Από πάνω στρώνετε τα κρεμμύδια και πάνω στα κρεμμύδια μια στρώση από λωρίδες ζαμπόν.

Ρίχνετε 2-3 κουταλιές από το μίγμα της επικάλυψης και συνεχίζετε με την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Φροντίζετε να είναι η τελευταία στρώση πατάτες για να είναι η επιφάνεια στρωμένη ομαλά. Απλώνετε την υπόλοιπη επικάλυψη πάνω στο ογκρατέν.

 Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 25- 30 λεπτά μέχρι να ψηθούν, να ενώσουν τα υλικά στο κέντρο και να έχει κάνει κρούστα ροδοκόκκινη στην επιφάνεια.

Πηγή: ab

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο