Σουβλάκι με κεμπάπ κοτόπουλο και απ’ όλα!


 

Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε!

Σοφό πολύ κι επειδή δύσκολες οι εποχές, είπα κι εγώ να αρχίσω να μαθαίνω την τέχνη του «τυλιχτή»!

 

Το ταπεινό αυτό λοιπόν, πλην τίμιο φαγητό δρόμου, πήρε το δρόμο για το σπίτι μου.

Όχι από κάποιο delivery αλλά από την ανάγκη, αφενός να αρχίσω να αναπτύσσω νέες δεξιότητες για τις δύσκολες ώρες και αφετέρου να αξιοποιήσω τον κιμά κοτόπουλου που είχε από το πρωί ξεπαγώσει και έπρεπε επειγόντως να μαγειρευτεί!

Συν του ότι ήθελα κάτι γρήγορο, οι πιτούλες ήταν στοκ στην κατάψυξη περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για εμφάνιση και, όπως και να το κάνουμε, το σουβλάκι είναι αγαπητό απ’ όλους, όλες τις ώρες.

 

Κι επειδή προσέχουμε και τι τρώμε που και που, οι πίτες ήταν ολικής άλεσης, ζεστάθηκαν αλάδωτες όσο ψήνονταν τα κεμπάπ στο γκριλ, οι πατάτες ψήθηκαν «α λα τηγανητές» επίσης στο γκριλ και το τζατζίκι σπιτικό –ανακατέψτε ένα κεσεδάκι στραγγιστό πλήρες γιαούρτι με ένα μικρό τριμμένο και στραγγισμένο καλά αγγούρι, τριμμένο σκόρδο όσο θέλετε, αλάτι και λίγο ελαιόλαδο, όλα μαζί ανακατεμένα.

 

 

 

 

 

  

 

Κι αν όλα πάνε στραβά, είπαμε: κατέχω και την τέχνη του «τυλιχτή»!

Υλικά

Για περίπου 8 μακρουλά κεμπάπ

½ κιλό κιμά κοτόπουλο ανάμεικτο στήθος με μπούτι
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 αυγό
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
½ κουτ. γλυκού κύμινο
½ κουτ. γλυκού σουμάκ
4-5 κουτ. σούπας μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Ξύλινα καλαμάκια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το γκριλ στους 220-230ο C και στρώνετε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα ή τη λαδώνετε.
Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνετε όλα τα υλικά και ζυμώνετε καλά το μείγμα μέχρι να ενωθούν. To βάζετε για περίπου 10’ στην κατάψυξη αν βιάζεστε για να σφίξει ή 20’ στο ψυγείο.
Βγάζετε το μείγμα από την κατάψυξη ή ψυγείο και με βρεγμένα χέρια πλάθετε μακρόστενα κεμπάπ και τα βάζετε στη λαμαρίνα στη σειρά. Αν έχετε ξύλινα καλαμάκια, πλάθετε τα κεμπάπ γύρω από αυτά. Βρέχετε συνεχώς τα χέρια σας πριν πάρετε μείγμα κιμά γιατί είναι πολύ κολλώδες και πολύ μαλακό επίσης. Μη σας φοβίσει αυτό, όταν ψήνεται σφίγγει.
Ψήνετε για περίπου 30’ γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα κι από την άλλη πλευρά. Όσο ψήνονται αυτά, ζεσταίνετε και τις πίτες σε πιο κάτω σχάρα.
Project «τύλιγμα»: παίρνετε ένα κομμάτι λαδόκολλα, βάζετε επάνω μια πίτα με τη μισή να εξέχει, βάζετε στη μέση ένα κεμπάπ, φρεσκοκομμένες φέτες ντομάτας, φετάκια κρεμμυδιού, πατάτες, τζατζίκι, πιπέρι, κλείνετε –όσο είναι δυνατό!- την πίτα και τυλίγετε γύρω γύρω τη λαδόκολλα με ένα γερό σφίξιμο από κάτω για να μην έχετε απώλειες με κάθε δαγκωματιά.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο