Γιουβέτσι με Κιμά

Γιουβέτσι με Κιμά

Υλικά

για 6 άτομα

  • 700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά,
  • 1 (ή 2 μικρά) ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
  • 2-3 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο και το πράσινο μέρος),
  • 3 πολτοποιημένες ντομάτες,
  • 2 κ.σ. πάστα ντομάτας,
  • ½ κ.γλ. ζάχαρη (αν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής),
  • 500 γρ. κριθαράκι (ή άλλο κοφτό μακαρονάκι της αρεσκείας μου),
  • ½ φλ. ελαιόλαδο,
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
  • βραστό νερό, όσο σηκώσει,
  • παρμεζάνα (για το σερβίρισμα).

Εκτέλεση

Τοποθετώ στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και τον κιμά και ψήνω σε δυνατή φωτιά (8/9) με κλειστό το καπάκι για 10’ μέχρι ο κιμάς να αφήσει τα υγρά του.Τοποθετώ το Κρεμμύδιμαζί με τον κιμά.Μόλις αρχίσει ο βρασμός, με ένα πιρούνι διαλύω τον κιμά να μην έχει κομμάτια και περιμένω να πιεί τα περίσσια υγρά του, με ανοιχτό καπάκι.

Ο κιμάς ψήνεται.Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια,Προσθέτω και τα πράσινα κρεμμυδάκια κι ανακατεύω να μαραθούν.Τ' ανακατεύω.
Στην συνέχεια, προσθέτω τις ντομάτες, την πάστα ντομάτας, την ζάχαρη, το αλατοπίπερο, κλείνω το καπάκι, Ρίχνω και τις πολτοποιημένες ντομάτεςκαι περιμένω να πάρει βράση.Ψήνω την σάλτσα με τον κιμά. Χαμηλώνω την φωτιά (3/9) και σιγοβράζω για 20’ μέχρι να ψηθεί η σάλτσα του κιμά. Δοκιμάζω την γεύση και προσθέτω ότι χρειάζεται.

Έτοιμη η σάλτσα του κιμά!Κατόπιν, προσθέτω το κριθαράκι, το ελαιόλαδο και λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα κι ανακατεύω.
Προσθέτω το κριθαράκι. Δίνω μία βράση και αφήνω να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει το κριθαράκι. Μετά από λίγο προσθέτω κι άλλο βραστό νερό κι ανακατεύω. Επαναλαμβάνω την διαδικασία μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι (χρόνος ψησίματος 17’ περίπου) και να «πιεί» το νερό που προσθέτω λίγο-λίγο. Η διαδικασία απαιτεί τακτική παρακολούθηση κι ανακάτεμα για να γίνει το κριθαράκι χυλωμένο, ζουμερό αλλά όχι παραψημένο.

Σιγοβράζω το κριθαράκι κι ανακατεύω συχνά.Στο τέλος το γιουβετσάκι θα πρέπει να μην είναι στεγνό και να έχει λίγη σάλτσα.       
Έτοιμο το κριθαράκι με τον κιμά!Σερβίρω αμέσως, καθώς όσο στέκεται το γιουβέτσι θα τραβάει τα υγρά του και στο τέλος θα στεγνώσει και γαρνίρω το πιάτο με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά). Γαρνίρω με λίγη παρμεζάνα και σερβίρω αμέσως.

Μυστικό για επιτυχημένο γιουβέτσι είναι και το αρκετό ελαιόλαδο, το οποίο εμποδίζει το φαγητό να λασπώσει και να κολλήσει, γι’ αυτό δεν το τσιγκουνεύομαι. Επιπλέον, χάριν στο λαδάκι το φαγητό τρώγεται λίγο πιο ευχάριστα και κρύο, αργότερα.

Εναλλακτικά, μπορώ αφού ψήσω το γιουβέτσι στην κατσαρόλα να το μεταφέρω σ’ ένα pyrex, να ρίξω τριμμένη παρμεζάνα από πάνω και να το ψήσω στο grill για 5’ για να γκρατιναριστεί. Σερβίρω στο τραπέζι με το σκεύος.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: dailycious

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο