Ζωμός κότας

Υλικά:

* φτερούγες, καρκάσες, λαιμό από κοτόπουλο
* 1 μεγάλο καρότο
* 1 κρεμμύδι ή πράσο ή και τα δύο
* 1 κομμάτι σέλερι
* 1 δαφνόφυλλο
* 1 κλωνάρι μαϊντανό
* 1 κλαδάκι θυμάρι

Εκτέλεση:

Το να φτιάξουμε ζωμό κότας είναι από τα εύκολα πράγματα στην κουζίνα και μπορεί να νοστιμίσει ακόμα βραστά λαχανικά. Είναι πολύτιμος για ριζότο και για σάλτσες. Δεν έχουμε παρά να αφαιρέσουμε τις άκρες από τις φτερούγες, το λαιμό ή καρκάσες, αν ξεκοκαλίσουμε ένα κοτόπουλο, ή τα ζητάμε από τον κρεοπώλη. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Αφήνουμε το ζωμό να πάρει βράση. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει ο ζωμός για 1 ώρα και 30΄. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο. Σουρώνουμε το ζωμό αφού βράσει. Όταν κρυώσει, αφαιρούμε το λίπος μ’ ένα κουτάλι.

Σημείωση: Διατηρείται το ζωμό κότας στο ψυγείο για 3 μέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.