Πατατόπιτα αλά κρεμ

Πατατόπιτα αλά κρεμ

Υλικά

Για Πατατόπιτα αλά κρεμ

  • 500 γραμμ. κρέμα γάλακτος 
  • 500 γραμμ. γάλα 
  • 3 σκελίδες σκόρδο 
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο 
  • 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή (ή γλυκιά) 
  • 1 κλαδάκι θυμάρι φρέσκο 
  • 8 πατάτες μέτριες 
  • 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο 
  • 300 γραμμ. μανιτάρια 
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης 
  • Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
  • 100 γραμμ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180O C. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα, το γάλα, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα και το θυμάρι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές –σχεδόν διάφανες– φέτες. Τις ρίχνουμε στην κρέμα και σιγοβράζουμε για 4'. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ανακατεύουμε απαλά τις πατάτες να ξεκολλήσουν μεταξύ τους, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις στρώνουμε σε λαδωμένο πυρίμαχο βαθύ σκεύος.

Ροδίζουμε το μπέικον σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τα μανιτάρια και την πιπεριά. Τα αφήνουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στις πατάτες. Περιχύνουμε με την κρέμα (αφού αφαιρέσουμε το σκόρδο). 

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα, βάζουμε βάρος στην επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε για 25'-30'. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και ψήνουμε για 10' ακόμα, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια της πίτας. Την αφήνουμε 10' να «σταθεί» και τη σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα. 

Πηγή: myself

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο