Κρεμμυδάτη γαλλική μακαρονάδα όλο νοστιμιά!

Κρεμμυδάτη γαλλική μακαρονάδα όλο νοστιμιά!

Είναι λίγο της υπομονής (τα κρεμμύδια για να σιγοροδίσουν), χρειάζονται τον διπλό χρόνο από τον βρασμό των μακαρονιών αλλά νομίζω θα σας μείνει αξέχαστη.

Υλικά

  • 4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα ισόπαχες ροδέλες
  • 4 κουταλιές καλό ελαιόλαδο μαζί με
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 κουταλιές φρέσκο θυμάρι
  • 3 φλιτζ. νερό
  • 3 φλιτζ. ζωμό από κοτόπουλο
  • 500 γρ. μακαρόνια, κατά προτίμηση μακριά και παχουλά
  • παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 χούφτα φρέσκια ρόκα

Εκτέλεση

Και εδώ, όπως στην περίπτωση όλα σε ένα, χρησιμοποιούμε μόνο μία κατσαρόλα και δεν σουρώνουμε τα μακαρόνια: ο ζωμός στον οποίο θα ετοιμαστούν μαζί με όλα τα άλλα υλικά είναι υπολογισμένος.

Η κατσαρόλα πρέπει να να 'ναι μεγάλη και βαριά, αν είναι μαντεμένια ακόμη καλύτερα: εκεί μέσα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και το βούτυρο και μόλις λιώσει, χωρίς να κάψει, ρίχνω τα κρεμμύδια. Ανακατεύω και χαμηλώνω τη φωτιά για να μην αρπάξουν και χαλάσει το άρωμά τους. Τα αφήνω για 4-5 λεπτά κι έπειτα τους ρίχνω αλάτι και πιπέρι και τα αρωματίζω με το θυμάρι. Συνεχίζω το ρόδισμά τους, ελέγχοντας τη φωτιά και ανακατεύοντας. Υπολογίζω ότι χρειάζονται 15 λεπτά περίπου ώσπου να ροδίσουν όλα καλά και να μαλακώσουν.

Τότε προσθέτω νερό και ζωμό (εγώ τα ρίχνω καυτά από βραστήρα και κατσαρολάκι που τα ζεσταίνει παραδίπλα, γιατί πάντα βιάζομαι και θέλω να μειώσω τον χρόνο προετοιμασίας. Αλλά λίγη σημασία έχει…). Με ξύλινο κουτάλι ξύνω καλά την κατσαρόλα ώστε τα καραμελωμένα κρεμμύδια να μπουν στο κόλπο κι αυτά και να μην παραμείνουν προσκολλημένα στο σκεύος και αμέσως μετά εμβαπτίζω τα μακαρόνια.

Από κει και πέρα, επαφίεμαι στην όποια δεξιότητά μου: τα μακαρόνια βράζουν ανακατεμένα με τα κρεμμύδια στον μυρωδάτο ζωμό και ελέγχω υπολογίζοντας τον χρόνο βρασμού τους (βλέπω τον ενδεικνυόμενο χρόνο στη συσκευασία) πόσο ζουμερό θέλω να βγει το πιάτο. Πράγμα που σημαίνει ανοίγω ή κλείνω το καπάκι για να εξατμίζω ή προφυλάσσω.

Στο τέλος, πασπαλίζω με την παρμεζάνα πρώτα, τρίβω έξτρα πιπέρι και μετά ρίχνω τη ρόκα που την θέλω να παραμείνει ζωηρή και κοτσωνάτη. 

ΔΙιασκευή της Αναστασίας Λαμπρία

Πηγή: bostanistas

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο