Χταπόδι Στιφάδο

Yλικά

- 1½ κιλό χταπόδι
- 1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο
- 5 δαφνόφυλλα
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 ντομάτες μεγάλες ώριμες τριμμένες
- 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
-1 ποτηράκι ξίδι από κρασί
-1 ποτηράκι κρασί κόκκινο ξηρό
- 6-8 κόκκους πιπέρι
- αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα χαράζουμε ελαφρά με το μαχαίρι μας σταυρωτά στη ρίζα τους. Αφαιρούμε από το χταπόδι την «κουκούλα» του και τα μάτια. Το πλένουμε, το κόβουμε κομμάτια και το αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξει. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Κατόπιν, ρίχνουμε 2-3 από τα κρεμμυδάκια να τσιγαριστούν και να αρωματίσουν το λάδι. Μόλις ροδίσουν, τα αφαιρούμε για να μην καούν. Στη συνέχεια, βάζουμε τα κομμάτια από το χταπόδι και τα γυρίζουμε μια δυο φορές. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι, και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες. Διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο νερό και τον ρίχνουμε στο φαγητό με τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού, τα σκόρδα και το ανάλογο αλάτι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσουν τα κρεμμυδάκια και το χταπόδι, και να μείνουν με τη σάλτσα τους. Σερβίρουμε το χταπόδι χλιαρό, ακόμη και κρύο, σαν μεζέ.