Κρητικά πατούδα

Υλικά: 

Για τη ζύμη

125 γραμμ. βούτυρο

½ φλ. τσαγιού ζάχαρη

½ φλ. τσαγιού λάδι

1 φλ. του καφέ χυμό πορτοκάλι

½ κ.γλ. σόδα

1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

800 γραμμ. αλεύρι

Για τη γέμιση

3 κουταλιές μέλι

3 κουταλιές νερό

1 κ.σ. ζάχαρη

350 γραμμ. καρύδια και αμύγδαλα χοντροκομμένα

1/4 μοσχοκάρυδο τριμμένο

1/4 κ.γλ. γαρίφαλο

½ κ.γλ. κανέλα

2 φρυγανιές τριμμένες

100 γραμμ. σουσάμι καβουρντισμένο, σπασμένο

Για το πασπάλισμα ανθόνερο ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια λεκάνη το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού, αφού προηγουμένως μέσα στο χυμό έχουμε ανακατέψει και τη σόδα. Τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Η ζύμη μας θα πρέπει να γίνει λίγο σφιχτή και να ξεκολλάει εύκολα από τη λεκάνη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό και τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα προσθέτοντας και τα υπόλοιπα Υλικά της γέμισης. Παίρνουμε ζύμη, ανοίγουμε φύλλο λεπτό και με στρογγυλό φορμάκι 10 εκατ. κόβουμε από το φύλλο στρογγυλά μικρά κομματάκια σαν πιτάκια και στο κέντρο τους βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και τα πατάμε στην άκρη της ένωσης με πιρούνι για να κλείσουν καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC, στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο φούρνο περίπου για 30΄. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα βουτάμε σε μπόλικη ζάχαρη άχνη.