Τυρόπιτα με ταλαγάνι και φύλλο ολικής άλεσης

Τυρόπιτα με ταλαγάνι και φύλλο ολικής άλεσης

Υλικά

για τη ζύμη: 

  • 130 γραμμάρια σπορέλαιο
  • 130 γραμμάρια κρύο νερό από το ψυγείο
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι  του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
  • 1 τσιμπιά αλάτι 

για τη γέμιση: 

  • 350 γραμμάρια ταλαγάνι τριμμένο
  • 200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
  • 150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
  • ½ κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
  • 3 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
  • 1 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο ή όσο μας αρέσει
  • Πιπέρι  φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

 η  ζύμη 
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι (ολικής και άσπρο), το μπέικιν, τη μουστάρδα, το αλάτι. Κατόπιν ρίχνουμε το αυγό, το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι. Αν χρειάζεται προσθέτουμε και άλλο λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη ναι μεν σφιχτή, αλλά και εύπλαστη. Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 4 περίπου ώρες ή καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ. 

η γέμιση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα τυριά τριμμένα. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το πιπέρι, το δυόσμο και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και η γέμιση είναι έτοιμη. 

Φτιάχνουμε την τυρόπιτα 
Όταν βγάλουμε την ζύμη από το ψυγείο ενδεχομένως να δούμε ότι έχει βγάλει λίγο λάδι. Προσθέτουμε τότε λίγο αλεύρι και την ζυμώνουμε για μισό λεπτό μέχρι να ξαναγίνει σφιχτή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Στον πάγκο εργασίας μας ρίχνουμε αλεύρι και τοποθετούμε το ένα κομμάτι ζύμης. Το ανοίγουμε με πλάστη σε στρογγυλό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί που διαθέτουμε γιατί πρέπει να καλύπτει η ζύμη και τα τοιχώματα όταν την στρώσουμε σε αυτό. Το φύλλο το ανοίγουμε αλευρώνοντας όταν χρειάζεται και όσο χρειάζεται το ζυμάρι. 

Σε λαδωμένο ή καλά βουτυρωμένο ταψάκι διαμέτρου περίπου 28  εκατοστών, τοποθετούμε το ανοιγμένο σε φύλλο ζυμάρι μας. Στρώνουμε καλά στα τοιχώματα και κόβουμε ότι περισσεύε. Ρίχνουμε τη γέμιση μέσα και την στρώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο που είπαμε παραπάνω και καλύπτουμε την πίτα. Κόβουμε στις άκρες ότι περισσεύει. 

Ψήνουμε την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να δουμε πως έχει ροδίσει καλά η επιφάνεια. Όταν την βγάλουμε από το φούρνο την αφήνουμε για μισή ώρα να σταθεί και μετά την κόβουμε.

Πηγή: laxtaristessyntages

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο