Κοτόπουλο "πατατό", κάτι σαν "πατατού"!

Κοτόπουλο "πατατό", κάτι σαν "πατατού"!

Η πατατού είναι κυκλαδίτικο πιάτο,από την Τήνο και δεν περιέχει κρέας,παρά μόνο πατάτες,αυγά,μαϊντανό και τυρί.
Το πιάτο αυτό,κλείνει το μάτι προς τα εκεί,αλλά έχει  τη νοστιμιά του κοτόπουλου ως πρωταγωνιστή και τα αρώματα της πιπεριάς για ταίρι. Παλιότερα,βάζαμε όλα τα υλικά μέσα σε λαδόχαρτο και τα ψήναμε πάνω σε λαμαρίνα, τυλιγμένα έως τέλους.
Σήμερα,η γάστρα κάνει το ίδιο,πολύ πιο εύκολα.

Υλικά

μερίδες 4-6

  • 1200 γρ. φιλέτο κοτόπουλο σε μεγάλες μπουκιές
  • 4-5 πατάτες μεγάλες σε κύβους μέτριους
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο σε ροδέλες χοντρές
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο φέτες
  • 2-3 ντομάτες σε κομμάτια
  • 2-3 πιπεριές κόκκινες και κίτρινες σε μεγάλα κομμάτια
  • 300 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας σε κύβους
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμό 1 μεγάλου λεμονιού
  • 1/2 ποτηράκι κρασί λευκό ξηρό
  • ρίγανη,θυμάρι,1 κλαδάκι δεντρολίβανο(ή μαϊντανός ψιλοκομμένος)
  • αλάτι-πιπέρι


Για το σερβίρισμα

  • γιαούρτι στραγγιστό

 Εκτέλεση 

Βάζουμε το κοτόπουλο με τα λαχανικά,το τυρί και τα αρωματικά μέσα στη γάστρα. Αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με το λεμόνι.
Χτυπάμε το λάδι με το κρασί και προσθέτουμε. Με μεγάλο κουτάλι ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β. ώσπου να μαλακώσει το φαγητό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό,κατά το ψήσιμο. Στο τέλος σβήνουμε τον φούρνο,ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει χρώμα ελαφρώς.

Το σκέτο γιαούρτι(αρωματισμένο με λίγο τριμμένο κόλιανδρο) του πάει τέλεια.

Αν δεν υπάρχει γάστρα,φροντίζουμε ,όπου το ψήσουμε, να είναι σκεπασμένο και ελέγχουμε πιο συχνά για να μην στεγνώσει.

Πηγή: cookthebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο