Μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ πατάτας

Μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ πατάτας

Υλικά

  • 1.5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε κύβους 2.5 εκατοστών
  • 1 (750 ml) μπουκάλι κόκκινο κρασί 
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 3 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες ενός εκατοστού
  • 1 πορτοκάλι, πλυμένο καλά και κομμένο σε 8 φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες
  • ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα πάστας ντομάτας (160γρ.)
  • 100γρ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

Εκτέλεση

Πασπαλίζουμε το κρέας με αλάτι και πιπέρι από όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε το κρέας σε ένα μεγάλο μπολ με το κρασί, θυμάρι, φύλλα δάφνης, τα καρότα, το πορτοκάλι, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Καλύπτουμε και το μαρινάρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες ή κατά προτίμηση 24 ώρες.

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος στο λάδι από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε τη μαρινάδα (με τα πορτοκάλια, τα φύλλα δάφνης, κλπ) πάνω από το κρέας και αφήνουμε να πάρει βράση.

Βράζουμε για 5 λεπτά, βγάζοντας κάθε αφρό από την επιφάνεια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει, ανακατεύουμε τον πολτό ντομάτας και προσθέτουμε 4 ½ φλιτζάνια ζεστό νερό. Καλύπτουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για 2-3 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Δεκαπέντε λεπτά πριν το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτουμε τις ελιές χωρίς κουκούτσι. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά χωρίς το καπάκι για να πυκνώσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε πάνω από πουρέ πατάτας, ρύζι ή ζυμαρικά.

 

Πουρές πατάτας με άρωμα σκόρδου:

Υλικά

  • 6 πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους ενός εκατοστού
  • αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα 4
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τις πατάτες σε κύβους σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Καλύπτουμε με κρύο νερό, ρίχνουμε αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι, αφαιρούμε τον αφρό από το άμυλο από την κορυφή περιστασιακά και προσέχουμε να μην παραβράσουν κατεβάζοντας την θερμότητα, αν είναι απαραίτητο.

Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπλέντερ. Ζεσταίνουμε  την κρέμα γάλακτος και το σκόρδο σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Ζεσταίνουμε μέχρι το σκόρδο να βγάλει τα αρώματα του και να αρχίσει η κρέμα γάλακτος να σιγοβράζει, στη συνέχεια, το προσθέτουμε στο μπλέντερ. Ανακατεύουμε μέχρι οι πατάτες να γίνουν εντελώς λείος πουρές.

Προσθέστε νερό ή άπαχο γάλα, αν το  χρειάζεται ή για καλύτερη υφή.

Πηγή: marymarycook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο