Χοιρινό με αρωματικά μπαχαρικά στη γάστρα

Χοιρινό με αρωματικά μπαχαρικά στη γάστρα

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό σπάλα (ολόκληρο κομμάτι)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κγ ξερό κόλιανδρο
  • 1 πρέζα πιπέρι άσπρο
  • 1 πρέζα μπαχάρι σε σκόνη
  • 4-5 φυλλαράκια ξερό δενδρολίβανο
  • xυμό από ένα ζουμερό πορτοκάλι
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • ρίγανη
  • λάδι

Εκτέλεση  

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170΄. Πλένουμε καλά το κρέας και το τοποθετούμε στην γάστρα. Κόβουμε το σκόρδο σε ροδέλες και τρίβουμε με αυτό το κρέας γύρω γύρω. Τα κομμάτια από το σκόρδο τα παραχώνουμε ανάμεσα στο κρέας όπου έχει πτυχές ή κάνουμε με το μαχαίρι τρυπούλες και τα βάζουμε μέσα.

Αλατίζουμε καλά με μπόλικο αλάτι και ανάμεσα στις πτυχές. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα αρωματικά και μπαχαρικά, αλοίφοντας με αυτά το κρέας και στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού. Ρίχνουμε και το λάδι και κλείνουμε την γάστρα.

Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος από την στιγμή που βάζουμε την γάστρα στον φούρνο είναι 3 1/2 ώρες στους 140 βαθμούς για να ψηθή αργά-αργά. Κάπου στην μέση του μαγειρέματος ανοίγουμε μία φορά την γάστρα και βρέχουμε το χοιρινό με τα ζουμιά που έχει βγάλει, φροντίζοντας να πάνε και ανάμεσα στις πτυχές. Το τελευταίο τέταρτο αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι για να κάνει κρούστα ενώ το γυρνάμε κι από την άλλη πλευρά.

Πηγή: offsite

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο