Κότα με μπύρα στη γάστρα

Κότα με μπύρα στη γάστρα

Υλικά

  • 1 κότα περίπου 2 κιλά
  • αλάτι (για τη σάλτσα)
  • 1 πρέζα θυμάρι (για τη σάλτσα)
  • 1 λεμόνι (χυμός για τη σάλτσα)
  • 2 κουταλιές της σούπας απαλή μουστάρδα (για τη σάλτσα)
  • 1 φλιτζάνι ζωμό από το ψήσιμο της κότας (για τη σάλτσα)
  • 2 κουτιά μπύρα (για το ταψί)
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι διαλυμένο σε λίγο χλιαρό νερό (για το ταψί)
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 κουτάλι του τσαγιού ανάμεικτα μπαχαρικά
  • 2 κρεμμύδια κομμένα στην μέση
  • 2 μικρά πορτοκάλια κομμένα στη μέση
  • πιπέρι (για τη σάλτσα)

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC. Αναμειγνύετε το μείγμα μπαχαρικών με το αλατοπίπερο. Πλένετε και στεγνώνετε την κότα μέσα και έξω και την αλείφετε με τα μπαχαρικά.Βάζετε στην κοιλιά της τα 2 πορτοκάλια και τα κρεμμύδια. Βάζετε την κότα σε ένα σκεύος με καπάκι, κατά προτίμηση πήλινο (γάστρα) και ρίχνετε μέσα τη μπύρα και το διαλυμένο μέλι.Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε την κότα στους 180oC για 1 ½ ώρα περίπου.

Ανοίγετε το καπάκι και βγάζετε από το ταψί 1 ½ φλιτζάνι από τους χυμούς ψησίματος. Αναμειγνύετε όλα τα υλικά της σάλτσας μέσα στο ζωμό και ρίχνετε το μείγμα πάνω στην κότα. Την ψήνετε έτσι ανοιχτή για να ροδίσει περίπου 20 λεπτά. Βγάζετε την κότα από τη γάστρα και την σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο για λίγο. Σουρώνετε τους χυμούς από το ψήσιμο και τους βάζετε σε ένα κατσαρολάκι.

Προσθέτετε λίγο φρέσκο βούτυρο, το χτυπάτε με ένα πιρούνι για να δέσει λίγο η σάλτσα. Συνοδεύεται με πατάτες κυδωνάτες ψημένες με λαδολέμονο και θυμάρι στο ταψί.

Πηγή: ab

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο