Τσομπλέκι Μακεδονίτικο, το μοσχαράκι αλλιώς!

Τσομπλέκι Μακεδονίτικο, το μοσχαράκι αλλιώς!

Κλα­σική μακε­δο­νί­τικη συν­ταγή με πλού­σια γεύση κατάλ­ληλη για χει­μω­νιά­τι­κες οικο­γε­νεια­κές μαζώξεις. 

Υλικά

  • 700 γρ μοσχα­ρί­σια σπάλα σε κύβους 
  • 1 Μελι­τζάνα 
  • 1 Κολο­κύθι 
  • 1 Κρεμ­μύδι ψιλο­κομ­μένο
  • 4 Ντο­μά­τες ψιλο­κομ­μέ­νες
  • 2 Πιπε­ριές Φλω­ρί­νης (από βαζάκι) 
  • 12 Ροδέ­λες Πατά­τας 
  • 200 γρ. φέτα 
  • 2 φύλλα δάφ­νης 
  • 1 κ.γ. μπα­χάρι 
  • 1 κ.γ. κύμινο 
  • 3/4 ποτήρι κόκ­κινο κρασί, ξερό 
  • 3/4 φλι­τζάνι ελαιό­λαδο 
  • Αλάτι & Πιπέρι 
  • Μαϊ­ντανό (για το σερβίρισμα) 

Εκτέλεση

Αρχικά κόβουμε τη μελι­τζάνακαι το και το κολο­κυ­θάκι  σε μακρό­στε­νες λεπτές φέτες (κατά μήκος) και στη συνέ­χεια τις φέτες αυτές τις κόβουμε στη μέση. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιό­λαδο και τηγα­νί­ζουμε τις πατά­τες (όχι τελείως αλλά αρκετά) και συνε­χί­ζουμε με ταλαχα­νικά (απλώς ελα­φρύ τηγά­νι­σμα). Τα στραγ­γί­ζουμε όλα σε απορ­ρο­φη­τικό χαρτί κουζίνας. 

Στο ίδιο τηγάνι, θα προ­σθέ­σουμε τα κομ­μά­τια κρέ­α­τος και θα τα σοτά­ρουμε και αυτά (προ­σθέ­τουμε λίγο ακόμα ελαιό­λαδο αν χρεια­στεί). Μόλις το κρέας θωρα­κι­στεί απο­κτών­τας το ρόδινο χρώμα στην περι­φέ­ρεια του προ­σθέ­τουμε και λίγο νερό (περί­που μισό ποτήρι) και το αφή­νουμε να βρά­σει σκε­πα­σμένο για 20 λεπτά. 

Σε μια κατσα­ρόλα, σοτά­ρουμε με το υπό­λοιπο ελαιό­λαδο το κρεμ­μύδι για 4 λεπτά. Ρίχνουμε και τις ντο­μά­τες και συνε­χί­ζουμε ανα­κα­τεύ­ον­τας για 2 λεπτά ακόμα. Προ­σθέ­τουμε και το κρέας μας αφού βρά­σει και αφού το έχουμε στραγ­γί­ξει από τα λάδια. Προ­σθέ­τουμε τα μυρω­δικά (κύμινο και μπα­χάρι) και αλα­το­πι­πε­ρώ­νουμε. Βάζουμε και τα φύλλα δάφ­νης και σβή­νουμε με το κρασί. Με κλει­στό το καπάκι και σε χαμηλή φωτιά σιγο­βρά­ζουμε για άλλα 30 λεπτά. Στα 20 λεπτά ελέγ­χουμε και αν χρεια­στεί, προ­σθέ­τουμε λίγο ζεστό νερό. 

Παίρ­νουμε δυο πήλινα μπο­λά­κια σχε­τικά βαθιά με διά­με­τρο περί­που 8–10 εκα­το­στά, και βάζουμε πρώτα ένα τετρά­γωνο κομ­μάτι φέτα 100 γραμ­μα­ρίων. Μετά τοπο­θε­τούμε πάνω στη φέτα ένα κομ­μάτι πιπε­ριάΦλω­ρί­νης και συνε­χί­ζουμε με ένα κομ­μάτι μελι­τζά­νας ένα  κολο­κύθιδίπλα-δίπλα και μία ροδέλα πατά­τας. Ακο­λου­θεί το κρέας με τη σάλ­τσα του και από μία φέτα κολο­κύθι και μελι­τζάνα. Καλύ­πτουμε καλά τέλος την επι­φά­νεια του σκεύ­ους με πατά­τες. Την ίδια δια­δι­κα­σία επα­να­λαμ­βά­νουμε και στο άλλο σκεύος. 

Σε προ­θερ­μα­σμένο φούρνο στους 180 C ψήνουμε το τσομ­πλέκι για 10΄περίπου λεπτά.

Αφή­νουμε κάθε πήλινο για 10 λεπτά να κρυώ­σει και σερ­βί­ρουμε ανα­πο­δο­γυ­ρί­ζον­τας σε ένα πιάτο. Τέλος πασπα­λί­ζουμε με ψιλο­κομ­μένο  μαϊντανό

Tip

Αν δια­θέ­τε­ται τζάκι μπο­ρείτε να τοπο­θε­τή­σετε σε σημείο που δεν καίει πολύ τα πήλινα σας αντί για τον φούρνο θα εκπλα­γείτε! Προ­σπα­θή­στε να το κάνετε με ένα μεγάλο σκεύος πολ­λές μερί­δες μαζί.

Πηγή: mysintages

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο